Καρυδόπιτα

02.09.2009
Για να μη μείνει εκτός, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα γλυκά, τις ημέρες της νηστείας.

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. καρυδόψιχα
  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. Βιτάμ
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. κονιάκ
  • 1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα σκόνη
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα καρύδια σε περίπτωση που έχουν απομείνει κομματάκια από τα τσόφλια τους.

Ψιλοκόβουμε τα μισά καρύδια και τα άλλα μισά τα σπάμε με το χέρι μας σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το Βιτάμ και το αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ έως ότου ασπρίσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.

Ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του Βιτάμ, το νερό, το ξύσμα του λεμονιού, τη σόδα, την οποία έχουμε διαλύσει μέσα στο ποτηράκι με το κονιάκ κρατώντας το επάνω από το μπολ (για να μη μας χυθεί επειδή η σόδα φουσκώνει αμέσως) και την καρυδόψιχα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα κανελογαρύφαλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα μείγμα και τα αδειάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα ταψί το οποίο έχουμε αλείψει με Βιτάμ. Ψήνουμε την καρυδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Μόλις ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε γαρνιρισμένη με σιρόπι καραμέλας.

Αν θέλουμε όμως μπορούμε να τη σιροπιάσουμε ή να τη σκεπάσουμε με λιωμένη σοκολάτα υγείας.

Συμβουλή
Κρατάμε μερικά ολόκληρα καρύδια για το γαρνίρισμα στο τέλος.

Το κατάλληλο κρασί: Μοσχάτο Ρίου Πατρών.