Γλυκό του κουταλιού

19.08.2010

Υλικά

  • 2 κιλά σταφύλια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

1. Ξεχωρίζετε τις ρώγες του σταφυλιού, τις πλένετε καλά, τις στραγγίζετε και βγάζετε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε μια στρώση με τις ρώγες του σταφυλιού, τη μία δίπλα στην άλλη, και τις πασπαλίζετε με λίγη από τη ζάχαρη.

3. Βάζετε άλλη μία στρώση, πασπαλίζετε με λίγη ακόμη ζάχαρη και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν οι ρώγες του σταφυλιού.

4. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και την κουνάτε δεξιά αριστερά σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ξαφρίζετε καλά με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε τη βανίλια διαλυμένη στο χυμό του λεμονιού και κουνάτε την κατσαρόλα, για να πάει παντού.

5. Αφήνετε το γλυκό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

6. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα σκεπασμένο με μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας για μία μέρα και στη συνέχεια το βάζετε σε γυάλινα αεροστεγή βάζα.

7. Το σερβίρετε σκέτο ή με γιαούρτι.