Μαγειρίτσα με φρέσκα θαλασσινά (νηστίσιμη)

07.04.2015

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφός τους
  • 500 γρ. κυδώνια (ή αχιβάδες)
  • 1 κιλό καραβίδες μικρές
  • 300 γρ. γαρίδες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση
Πλένουμε σχολαστικά τα κυδώνια μέχρι να φύγει όλη η άμμος από το κέλυφός τους και τα αφήνουμε σε ένα λεκανάκι με κρύο νερό για να αποβάλουν την άμμο που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Ξύνουμε με ένα μικρό μαχαιράκι τα μύδια, κόβουμε τη φούντα και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε τα μύδια και τα κυδώνια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει και αφαιρούμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα. Κρατάμε τα μύδια και τα κυδώνια σκεπασμένα και σουρώνουμε τον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Βάζουμε δύο λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και περνάμε τον ζωμό τους από λεπτό σητάκι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τα κελύφη τους. Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα όστρακα και τα οστρακόδερμα, το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Οταν μαλακώσει το ρύζι, βάζουμε στη σούπα τα θαλασσινά και τον άνηθο και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι και τον χυμό των λεμονιών σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα. Αναδεύουμε απαλά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει μια βράση και να δέσει.

ΣΗΜ.: Eνας φίλος μού είπε για μια νηστίσιμη μαγειρίτσα που δοκίμασε στο Aγιον Oρος, φτιαγμένη όπως η κλασική, αμαρτωλή εκδοχή, αλλά με θαλασσινά! Bέβαια, έκανα καιρό για να πειστώ, μέχρι που μου το ανέφερε μια φίλη και είδαμε τη συνταγή σε ένα βιβλίο. Eίναι πεντανόστιμη και αν σας ενοχλεί η λέξη «μαγειρίτσα» πλάι στα ψαρικά, τότε βαφτίστε την «ψαρόσουπα με άνηθο»! Aγοράστε φρέσκα θαλασσινά -τώρα που είναι η εποχή τους- και αν βρείτε και μια παχουλή πεσκανδρίτσα, πείτε της να σας τιμήσει με την παρουσία της στα μαγειρέματά σας! Σας δίνω την εκδοχή με το αλευρολέμονο, αλλά, αν θέλετε, αβγοκόψτε την.