Μπριζολάκια αρνίσια σοτέ με λευκό κρασί

08.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 800 γρ. σπάλα από μικρό αρνάκι (χωρίς τα κόκαλα) κομμένη σε πολύ λεπτά φετάκια
  • ½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές
  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι τους
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι νερό ζεστό
  • 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τα μπριζολάκια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τοποθετούμε τις ελιές σε ένα λεκανάκι με χλιαρό νερό για να ξαρμυρίσουν. Βάζουμε ένα φαρδύ τηγάνι να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μισά μπριζολάκια από τις δύο πλευρές γυρνώντας τα συχνά με ένα πιρούνι. Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία για το υπόλοιπο κρέας. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές ψιλοκομμένες, τη ρίγανη και το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για να εξατμιστεί το οινόπνευμα του κρασιού (πέντε περίπου λεπτά) και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαλακώσει για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού με το ελαιόλαδο στο τηγάνι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΣΗΜ.: Nα μια ωραία, γκουρμέ τηγανιά αν η παρέα «αρνί-θυμάρι-δεντρολίβανο-λεμόνι» σάς φαίνεται πλέον βαρετή. Kαλοπιάστε τον χασάπη σας να σας δώσει σπάλα από μικρό αρνάκι και πείτε του να σας το κόψει εξαιρετικά λεπτό. Eίναι πανεύκολη και θα δώσει μια άλλη διάσταση στο τραπέζι του Πάσχα. Και τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω πως είναι και πολύ καλή ιδέα για μεζεδάκι, μαζί με καρδιές μαρουλιού, σκορδάκια φρέσκα και πατάτες στη χόβολη. Αν το ετοιμάσετε για κύριο πιάτο, σας παρακαλώ συνοδέψτε το μόνο με πατάτες τηγανητές!