Σαλάτα με αγκινάρες, ντοματίνια και ελιές

03.09.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 16 αγκινάρες φρέσκες (αν βρείτε άγριες, ακόμη καλύτερα)
  • 1 καρότο μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο όπως στη χωριάτικη
  • 4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 ματσάκι ρόκα χοντροκομμένη
  • 10 ελιές θρούμπες
  • 2 λεμόνια για το καθάρισμα της αγκινάρας
  • αλάτι

Για τη SAUCE

  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι ή 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα ξερά φύλλα, τις κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε το χνούδι τους. Στύβουμε 2 λεμόνια σε μια γαβάθα με νερό, περνάμε με τις λεμονόκουπες τις αγκινάρες και τις βάζουμε αμέσως στο λεμονόνερο για να μην μαυρίσουν. Κατόπιν, τις βράζουμε στο λεμονόνερο με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Tις στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί με τις αγκινάρες σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Xτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της sauce και την αναμειγνύουμε καλά με τα σαλατικά.