Φρέσκος σολομός με φινόκιο και μαραθόσπορο

15.06.2011

Για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ

  • 1.000 γραμμ. φιλέτο φρέσκου σολομού
  • 8 ρίζες φινόκιο
  • 1 κ.σ. κοπανισμένος μαραθόσπορος
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 μεγάλο λεμόνι (χυμός)
  • 8 κ.σ. λάδι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί ή ούζο
  • 6-8 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • αλατοπίπερο

Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με τον μαραθόσπορο. Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα από το φινόκιο καθέτως, διατηρώντας τα ενωμένα στην κορυφή και τα σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι. Σβήνουμε με το μισό κρασί ή ούζο, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Σε πλατύ τηγάνι σοτάρουμε τα φιλέτα, σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, στο οποίο έχουμε ανακατέψει τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα φιλέτα και το φινόκιο με φετούλες λεμονιού και κλωναράκια άνηθου.