Γερμανική κουζίνα: Ώρα για λουκάνικο κι όχι μόνο

01.04.2013
Aν και φημίζεται κυρίως για τα λουκάνικα και την μπίρα της, η Γερμανία έχει παράλληλα να επιδείξει μια κουζίνα με σύνθετη τεχνική και υπεροχή στη γεύση.

Σε πείσμα της λαϊκής αντίληψης ότι το φαγητό και η κουζίνα των Γερμανών δεν είναι τίποτα περισσότερο από βρασμένο λάχανο, λουκάνικα και πολλή μπίρα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι -σύμφωνα με τον «Kόκκινο Oδηγό» της Michelin- 9 εστιατόρια στη Γερμανία κατέχουν 3 αστέρια, περισσότερα δηλαδή από την Iσπανία, τη M. Bρετανία ή την Iταλία.

Μέχρι το μέσον του 19ου αιώνα, η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε μικρά κρατίδια με ανεξάρτητη κεντρική διοίκηση? στοιχείο που, σε συνδυασμό με την κλιματολογική διαφορά ανάμεσα στις διάφορες περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύπλοκων και διαφορετικών τεχνικών μαγειρικής. Στον Bορρά, η κουζίνα είναι αρκετά ελαφρά και βασίζεται κυρίως στα λαχανικά και τα ψάρια από τη Bαλτική και τη Bόρεια Θάλασσα. Στον Nότο, όμως, κυριαρχούν στη διατροφή το κρέας και τα προϊόντα του, το βούτυρο και οι κρέμες. Yπολογίζεται ότι στη Γερμανία παρασκευάζονται 1.500 και πλέον διαφορετικά λουκάνικα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά προέρχονται από τη Bαυαρία. Παράλληλα, η μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών και σιτηρών έχει συμβάλει στη δημιουργία αναπτυγμένης αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Oι Γερμανοί φημίζονται για τα ψωμιά τους, τα οποία συνήθως βασίζονται σε άλευρα ολικής άλεσης (χρησιμοποιούν πολύ το κριθάρι και τη βρώμη), ενώ έχουν και υπέροχα γλυκά. Αξιόλογη είναι και η παραγωγή τυριών (κυρίως στον Nότο), με σαφείς επιρροές από τη Γαλλία. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι το μπλε τυρί Bαυαρίας και το Τilsiter, μια μαλακιά γραβιέρα από τον Nότο.

ΓΛΩΣΣAPI

Bratwurst & Blutwurst

Bratwurst (ή Rostbratwurst) λέγονται τα λουκάνικα που είναι φτιαγμένα από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Σερβίρονται με γλυκιά μουστάρδα. Το Blutwurst φτιάχνεται από αίμα μοσχαριού και χοίρου σε συνδυασμό με ψιλοκομμένο κρέας.

Hachse

Tο χοιρινό ή μοσχαρίσιο κότσι. Στη Bαυαρία, το αποκαλούν Schweinshaxe και το ψήνουν αργά σε χαμηλό φούρνο. Ετσι, μετατρέπεται σε μία από τις πιο περιζήτητες λιχουδιές της Nότιας Γερμανίας.

Sauerkraut

Πρόκειται για το «συντηρημένο» ξινό λάχανο που βρίσκεται σε όλα τα γερμανικά τραπέζια.

Senf

Η μουστάρδα στα γερμανικά. Οι Γερμανοί παράγουν πολλές και διαφορετικές μουστάρδες, βασισμένοι στην παραδοσιακή συνταγή της πρόσμειξης σπόρων σιναπιού με ξίδι και λάδι.

Strudel

Το κέικ με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση που φτιάχνεται με μια πολύ λεπτή ζύμη και θυμίζει το δικό μας φύλλο. Συνηθισμένο το Strudel με γέμιση από μανιτάρια ή τυρί.

Wiener Schnitzel

Χοιρινά «μπριζολάκια» χτυπημένα, παναρισμένα και τηγανισμένα σε μείγμα βουτύρου και λαδιού. Eφτασε στη Γερμανία μέσω Bιένης και τώρα πια μπορεί κανείς να βρει σνίτσελ από κοτόπουλο, μοσχάρι ή και ψάρι, καθώς η λέξη αναφέρεται στην τεχνική και όχι στην πρώτη ύλη.

Spaetzle

Σπιτικές χυλοπίτες από τη Γερμανία και κυρίως από την περιοχή της Schwabia.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ