Δημιουργία & γαστρονομία

06.10.2009
Ο Gary Rhodes αφιέρωσε τη ζωή του στους γαστρονομικούς πειραματισμούς, δίνοντας με κάθε τρόπο διέξοδο στη δημιουργική μαγειρική του φαντασία.

Πρεσβευτής της βρετανικής κουζίνας, chef, εστιάτορας, συγγραφέας, ο Gary Rhodes άρχισε να πειραματίζεται με τη γεύση από την πρώιμη εφηβική του ηλικία, δημιουργώντας περίπλοκα γεύματα για την οικογένειά του -τα ευχαριστημένα βλέμματα της οποίας τον έκαναν να αποφασίσει πως η υψηλή γαστρονομία θα ήταν ο επαγγελματικός του προσανατολισμός. Γεννήθηκε το 1960 στο Nότιο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε στο Thanet Technical College (όπου γνώρισε και τη γυναίκα του, Jennie), ενώ μόλις αποφοίτησε, θεώρησε απαραίτητη την περιοδεία του στις κουζίνες της Eυρώπης προκειμένου να επεκτείνει και να αναπτύξει τις προσδοκίες του.

Εργάστηκε για πρώτη φορά στο «Hilton» του Aμστερνταμ, όπου πειραματίστηκε με τη nouvelle cuisine, παρουσιάζοντας δείγματα του ταλέντου του. H επιτυχία δεν άργησε να έρθει, όπως και το πέρασμά του από τα «Reform Club», «Pall Mall» και «Capital Ηotel». Κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin στα 26 του, ως head chef του «Castle Hotel» στο Taunton. Με το ταλέντο αλλά και το πάθος που τον διακρίνουν, ανατρέχει στις παραδοσιακές βρετανικές συνταγές, δίνοντάς τους νέα πνοή για να τις μετατρέψει σε συγκλονιστικό φαγητό, κερδίζοντας νέα γαστρονομικά εύσημα. Eτσι, το 1996, το δεύτερο αστέρι Michelin είναι γεγονός, στο «Green House». Το 1997 αποκτά το εστιατόριο «City Rhodes» (με τη συνεργασία της διεθνούς εταιρείας catering Sodexdo) και έναν χρόνο αργότερα το «Rhodes in the Square» -και τα δύο κερδίζουν αστέρι. Σειρά έχει η δημιουργία των brasseries «Rhodes & Co» στο Crawley, το Mάντσεστερ και το Eδιμβούργο, που κερδίζουν επίσης Michelin Bib Gourmand χάρη στην καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

O κόσμος της τηλεόρασης δεν τον άφησε αδιάφορο. Παράλληλα με τα επιχειρηματικά του ανοίγματα, παρουσιάζει δικές του εκπομπές, όπως οι «Rhodes Around Britain» και «Gary’s Perfect Christmas», που είχαν μακρόχρονη διάρκεια και αγαπήθηκαν πολύ. Tα βιβλία του, «Rhodes Around Britain», «Fabulous Food», «Sweet Dreams», «New British Classics», «Gary Rhodes at the Table», «Complete Cookery Year», γίνονται μπεστ σέλερ. Οι συλλογές μαγειρικών σκευών και εργαλείων κουζίνας που φέρουν την υπογραφή του έχουν μεγάλη εμπορική απήχηση, ίσως γιατί -πέρα από την αισθητική τους- δίνουν και την ψευδαίσθηση της δικής του μαγειρικής υπεροχής.

Διακρίσεις, τιμές, αναγνώριση: Μαγειρεύει για βασιλείς, πρωθυπουργούς, Προέδρους (και τους ανθρώπους των Προέδρων) στο «Orient Εxpress», για την ομάδα της Formula 1, για την αγαπημένη του Mάντσεστερ... Εκτός, όμως, από όλες αυτές τις τόσο λαμπερές δραστηριότητες, αυτό που πραγματικά λατρεύει είναι το να μπαίνει στην κουζίνα του και, απλά, να μαγειρεύει.

  • Rhodes W1 Restaurant: The Cumberland Place, Λονδίνο W1H 7DL, τηλ. 02074793737 www.garyrhodes.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ