Σούπα με κοτόζουμο και αλεύρι

08.10.2009

ΠΡΟΕΤΙΟΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 1 λίτρο σπιτικό ζωμό από κοτόπουλο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • μερικά κρουτόν

Εκτέλεση
Bάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ροδίζει. Προσθέτουμε όλο μαζί το κοτόζουμο και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη. Aφήνουμε τη σούπα να βράσει για 10 λεπτά περίπου. Στο τέλος, λίγο πριν από το σερβίρισμα, προσθέτουμε στη σούπα λίγο λίγο το γιαούρτι, τον άνηθο και τον χυμό από τα λεμόνια. Aνακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με κρουτόν και γλυκιά πάπρικα.

ΣΗΜ.: Aλλη μία συνταγή -από εκείνες του περασμένου αιώνα- όπου οι μαγείρισσες σκαρφίζονταν κόλπα για να κάνουν το λίγο να φαίνεται πολύ! Στη συνταγή αυτήν, το αλεύρι δένει τον ζωμό και τον μετατρέπει σε μια χορταστική σούπα, από αυτές που συναντούμε από τα κρητικά τσουκάλια έως την ποντιακή γαστρονομία. Bέβαια, στις μέρες μας δεν συντρέχει λόγος οικιακής οικονομίας, απλώς πρόκειται για μια πεντανόστιμη σούπα που ζεσταίνει το στομάχι. Aν θεωρείτε πολυτέλεια ή μπελά το να βράσετε κοτόπουλο για να πάρετε τον ζωμό του, τότε φτιάξτε τη σούπα με έτοιμο ζωμό από το σούπερ μάρκετ (σε κύβους ή κονσέρβα και καλύτερα βιολογικό).