Χοιρινό με κάστανα

08.10.2009

Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό
  • 200 γραμμ. κάστανα Ελαιόλαδο
  • 1,5 λίτρο γάλα πλήρες
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Επιλέξτε το μέρος του χοιρινού που σας αρέσει περισσότερο για κατσαρόλα και ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας το περάσει σε διχτάκι.

2. Καθαρίστε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα τους αλλά και από τη λεπτότερη εσωτερική.

3. Μαλακώστε τα σε χλιαρό νερό, για τουλάχιστον 8 ώρες (αφήστε τα όλο το προηγούμενο βράδυ).

4. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι να ζεσταθεί πολύ και βάζετε το κρέας να ροδίσει από όλες τις μεριές (σ.σ.: πρέπει να είναι υψηλή η θερμοκρασία στο λάδι για να κάνει αμέσως κρούστα το κρέας, αλλά να μην έχει προλάβει να κάψει). Αλατοπιπερώνετε.

5. Στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα, να σκεπάζει το κρέας, προσθέτετε τα κάστανα που θα έχετε προηγουμένως στεγνώσει πολύ καλά από το νερό τους, ρίχνετε και τα δαφνόφυλλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα, φροντίζοντας να γυρίζετε το κρέας πότε πότε, ώστε να γίνει από όλες τις πλευρές.

6. Όταν θα είναι έτοιμο το κρέας, το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά, φροντίζοντας να το κρατάτε ζεστό. Κάντε το ίδιο και με τα κάστανα.

7. Την ίδια ώρα, εάν το γάλα σας φαίνεται πολύ αραιό ακόμη, σφίξτε το σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αν και αυτό δεν έχει γρήγορο αποτέλεσμα, μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας μία κουταλιά βούτυρο μαζί με μία κουταλιά αλεύρι.

8. Κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες και σερβίρετε σκεπασμένο με τη σάλτσα του και τα κάστανα.