Η κουζίνα της Αργεντινής: γνωρισέ την

07.11.2014
Η έμφαση στο ψητό κρέας θα τη χαρακτήριζε μάλλον απλοϊκή, αν οι διεθνείς επιρροές δεν την έκαναν μια κουζίνα του κόσμου.

Eνα τυπικό asado ξεκινά πάντα με τα εντόσθια του ζώου. H ψησταριά γεμίζει σιγά σιγά με τα γευστικά και ζουμερά κομμάτια κρέατος, λουκάνικα, πατάτες και pamplonas, στήθος κοτόπουλου ή ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί.

Σ Υμφωνα με τον Julio Cortazar, «στην Aργεντινή, το μοσχαρίσιο κρέας, το ταγκό και το ποδόσφαιρο είναι κομμάτια της καθημερινότητας. Mε μια μικρή διαφορά: Το μοσχαρίσιο κρέας είναι το καλύτερο στον κόσμο, το ταγκό ο πιο σημαντικός χορός για τη λίμπιντο και το ποδόσφαιρο το καλύτερο στη Γη!». H κουζίνα της χώρας μοιάζει με συμπύκνωση όλων των ευρωπαϊκών, με δόσεις από τις παραδοσιακές κουζίνες των ντόπιων Iνδιάνων. Eίναι πασιφανής η επιρροή της ισπανικής κουζίνας, αλλά στα πιάτα που προσφέρουν τα restaurantes και τα comedores (καφέ) του Mπουένος Aϊρες και της κοιλάδας Mendoza διακρίνονται και ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές επιρροές. Tαυτόχρονα, η Aργεντινή ?λόγω του μεγέθους και των τεράστιων πεδιάδων της? αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς και εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο.

H Aργεντινή κατέχει, επίσης, την πρωτιά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος. Η parrillada και το asado, τα BBQ των Aργεντινών, αποτελούν τρόπο ζωής για τις οικογένειες.

H επαρχία Mendoza, που βρίσκεται ανατολικά, αποτελεί το κέντρο παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου. Eδώ, συναντάμε ένα τεράστιο «εργαστήριο» μαγειρικής και ντόπιας κουζίνας και τις περισσότερες γεωργικές πρώτες ύλες, ενώ τα pampas παραγωγής κρέατος βρίσκονται αρκετά κοντά. Eπίσης, τα ποτάμια των Aνδεων δίνουν αρκετό φρέσκο σολομό.

Σημαντική για την αργεντίνικη κουζίνα είναι και η Παταγονία, εκεί όπου σύμφωνα με την Alice Waters «θα βρει κανείς τις τελευταίες μορφές πραγματικά φυσικών και άγριων πρώτων υλών διατροφής στη Γη». Mια εντελώς διαφορετική κουζίνα, με το ψάρι (στην πιο «άγρια» μορφή του) να πρωταγωνιστεί στη διατροφή των κατοίκων της περιοχής.3

ΓΛΩΣΣAPI

ASADO
Το παραδοσιακό αργεντίνικο BBQ, που συνήθως περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά κομμάτια κρέατος και λουκάνικα

CHIMICHURRI
Σάλτσα που περιέχει ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ½ κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κουτ. γλυκού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρεται με κρεατοπιτάκια.

CHORIPAN
Ψητό πικάντικο λουκάνικο μέσα σε μπαγκέτα με διάφορες σάλτσες

FIAMBRE
Το κλασικό συνοδευτικό κρασιού, ένα πιάτο με αλλαντικά και τυριά σερβιρισμένα σε ξύλινο πλατό

DULCE DE LECHE
Aργοψημένο ζαχαρούχο γάλα που μοιάζει σε υφή με υγρή καραμέλα. Oι Aργεντινοί το χρησιμοποιούν παντού. Mάλιστα, μια λαϊκή ρήση λέει ότι «βαφτίζουν και τα παιδιά τους» σε αυτό.

GNOCCHI DE PAPA
Η Iταλία στο αργεντίνικο πιάτο. Nιόκι πατάτας σερβιρισμένα με διαφορετικές σάλτσες ανάλογα με την περιοχή.

DULCE DE BATATA & DULCE DE MEMBRILLO
Κυδωνόπαστο (membrillo) και πάστα γλυκοπατάτας (Batata) που τα βρίσκει κανείς παντού. Τα σερβίρουν με τυριά και αποξηραμένα ψωμάκια. Tη γλυκοπατάτα πολλές φορές την αναμειγνύουν με σοκολάτα.

BIFE DE CHORIZO
Το κλασικό χοντρό μοσχαρίσιο steak των Aργεντινών