Κρεατοπιτάκια μεξικάνικα (empanadas)

21.11.2011

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κιμά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε τον κιμά σε καυτό ελαιόλαδο για 4 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αβγό, τον κρόκο του αβγού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Στη συνέχεια, διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το χέρι. Zυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 15 λεπτά περίπου. Tο ζύμωμα πρέπει να γίνεται απλώνοντας τη ζύμη και μετά διπλώνοντάς την από δεξιά προς αριστερά. Tην αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη στο ψυγείο για 10 λεπτά. Για τα κρεατοπιτάκια: Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη διαμέτρου 20 εκ. Τοποθετούμε δύο κουταλιές γέμιση στο κέντρο και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγίσουν. Ανοίγουμε μερικές τρύπες με το πιρούνι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.