Η αγαπημένη κουζίνα της Αμερικής

21.09.2010
Διακρίνεται από «πολυφωνία» συνταγών αλλά και από την εκτεταμένη χρήση προϊόντων μαζικής διάθεσης, που συμβολίζουν τη βιομηχανική της δύναμη.

To μεγάλο ζήτημα με την ταυτοποίηση της αμερικανικής κουζίνας ξεκινάει από το γεγονός ότι σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για τους ίδιους τους Αμερικανούς. Πρόκειται για μια κουζίνα που είναι κατεξοχήν περιφερειακή, κεντρωμένη με την έννοια του ethnic (εξαιτίας της διαπολιτισμικότητας των μεταναστών) και ευλογημένη με μια τεράστια γεωργική παραγωγή, η οποία δίνει εύκολη και φτηνή πρόσβαση σε κάθε λογής πρώτες ύλες. Αυτό δημιούργησε μια «πολυφωνία» στις αντιλήψεις περί «εθνικής κουζίνας», οι οποίες ενοποιήθηκαν κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 εξαιτίας της τεράστιας επιρροής του βιομηχανοποιημένου φαγητού και της πρωτόγνωρης ανάπτυξης των βιομηχανιών τροφίμων της εποχής. Ετσι, παρά τον πλούτο της κουζίνας τους, όλοι οι Αμερικανοί συμφώνησαν ότι ένα πιάτο όπως, για παράδειγμα, τα πράσινα φασολάκια «casserole» -τα οποία φτιάχνονται αποκλειστικά με έτοιμα προιόντα από το σουπερμάρκετ, δηλαδή με κατεψυγμένα πράσινα φασολάκια, μία κονσέρβα σούπας μανιταριών και κατεψυγμένα τηγανητά κρεμμύδια- είναι κάτι αποκλειστικά αμερικανικό γιατί στην ουσία ενσωματώνει τη δύναμη της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία είναι και σύμβολο της εθνικής ταυτότητας.

Η επίδραση του φαγητού αυτού του τύπου δημιούργησε ένα τεράστιο ρήγμα στη μαγειρική ψυχή των Αμερικανών, δημιουργώντας δύο κουλτούρες φαγητού: Μία που αφορά την καλή τεχνική και τις άριστες πρώτες ύλες, και μια δεύτερη, που απευθύνεται κυρίως στα φτωχά στρώματα της κοινωνίας και βασίζεται σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «διατροφή του σουπερμάρκετ». Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιρροή της «μαμάς», η οποία επενέβη με αριστοτεχνικούς τρόπους στα έτοιμα προϊόντα, ήταν καθοριστική, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί σήμερα να αποκαλούν «κουζίνα της μαμάς» μια σειρά πιάτα που έχουν ως βάση τους τα ημιέτοιμα προϊόντα του σουπερμάρκετ.

H «διατροφή του σουπερμάρκετ» λατρεύτηκε από τους Αμερικανούς, που αρέσκονται στις ευκολίες της.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Apple pie, Pumpkin pie
Κατεψυγμένη τάρτα γεμισμένη με 1 κονσέρβα μήλο ή κολοκύθα και έτοιμο μείγμα μπαχαρικών, και ψημένη στον φούρνο.

BBQ
H αγαπημένη μαγειρική μέθοδος των Αμερικανών. Η αίσθηση του «δημόσιου» είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το φαγητό. Η παρουσία της γυναίκας στη συγκεκριμένη διαδικασία σχεδόν απαγορεύεται!

Chicago Pizza
Μια καθαρά αμερικανική συνεισφορά στην κουλτούρα της πίτσας. Με σχετικά μαλακή και παχιά ζύμη, ψημένη σε βαθύ μεταλλικό πιάτο.

Fried Chicken
Συνήθως πωλείται έτοιμο για τηγάνισμα, αν και στα περισσότερα σπίτια «πανάρεται» με ξινόγαλα, αβγό και φρυγανιά, και τηγανίζεται. Συνήθως είναι αρκετά πικάντικο.

Macaroni & cheese
Κοφτό μακαρονάκι, μία κονσέρβα σούπα κοτόπουλο και αρκετό τυρί cheddar, όλα μαζί ψητά στον φούρνο.

Υπάρχει αμερικανικη κουζίνα;
Το παραπάνω ερώτημα στα χείλη των περισσοτέρων αγγίζει τα όρια της απλοϊκότητας και συνήθως πηγάζει από πραγματική έλλειψη πληροφόρησης παρά από κάποια ουσιαστικά στοιχεία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην Αμερική, με τίτλο «American Cookery», της Amelia Simmons, εκδόθηκε το 1796! Ηταν ενα μείγμα συνταγών της γαλλικής και της βρετανικής κουζίνας, αποτελώντας μια οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας εθνικής ταυτότητας σε επίπεδο κουζίνας.

Από τον Κώστα Τσίγκα