Ρώγες όλο γλύκα

15.10.2009
Με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες, φύλακας-άγγελος της υγείας, απολαυστικό και πολύχρωμο, το σταφύλι είναι σκέτος πειρασμός

Στην αρχαιότητα είχε δικό του θεό -τον Διόνυσο, το γιο του Δία- και γι’ αυτό ήταν από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Αμέτρητες οι ποικιλίες του: άσπρο, ροζ, μαύρο, σουλτανίνα, φράουλα, ροζακί και πασίγνωστα τα παράγωγά του: ξίδι, σταφίδα, μούστος, πετιμέζι, τσίπουρο, ρακή, κονιάκ, σαμπάνια! Από το σταφύλι γεννιέται το κρασί, που από αρχής κόσμου ευφραίνει καρδιά, νου και ουρανίσκο. Αφήστε που είναι μια «τράπεζα» εξαιρετικά ωφέλιμων συστατικών, τα οποία το κατατάσσουν στην κορυφή των θεραπευτικών φυτών!

Μοναδικές ιδιότητες
Τα κληματόφυλλα περιέχουν: τανίνες, δεξτρόζη, χολίνη, χλωροφύλλη, βιταμίνη C.

Οι ρώγες περιέχουν: απλά σάκχαρα, τανίνες, καροτίνη, βιταμίνες Α, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ρεσβερατρόλη (ουσία που βρίσκεται στο φλοιό τους και αποτελεί το καλύτερο φυσικό αντιβιοτικό και αντιοξειδωτικό) κ.ά.

Τα κουκούτσια περιέχουν πολύτιμα συστατικά, που ενισχύουν τους ιστούς των νεύρων, των αρτηριών και των φλεβών, προστατεύοντας έτσι από νευροπάθεια και αρτηριοσκλήρωση. Με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες... ξεπλένουν τον οργανισμό από τοξίνες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, καθιστερώντας τη γήρανση, και παρέχονται ως εξαίρετο τονωτικό σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάρρωση ή πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, ιδίως το εκχύλισμά τους (grape seed extract).

Το σταφύλι -ιδίως το μαύρο με κουκούτσι-, παρότι γλυκό, συνιστάται για την παχυσαρκία, διότι «ξυπνάει» τη λειτουργία των εντέρων (υπακτικό), ενώ προκαλεί έντονες καύσεις. Επίσης, βελτιώνει το καρδιαγγειακό, τις παθήσεις νεφρών και συκωτιού και τις διαταρραχές των εμμήνων.

Το κρασί προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ιδίως το κόκκινο, που, με 1-2 ποτηράκια την ημέρα, τονώνει την κυκλοφορία και ρυθμίζει την πίεση.

Μια κληματαριά στη βεράντα όπως παλιά...
...παρέχει φύλλα τρυφερά, για ντολμαδάκια λαχταριστά, και σταφύλια αγνά, ολόφρεσκα, χωρίς ορμόνες και επιβλαβή ψεκάσματα

...καλλιεργείται εύκολα, αναπτύσσεται γρήγορα σε ηλιόλουστα μέρη και στολίζει φράχτες ή παρέχει όμορφη σκιά, όταν βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω!

Σταφυλο-θεραπεία!
Η σταφυλοθεραπεία είναι μια πανάρχαιη και... γλυκύτατη αγωγή που χαρίζει ενέργεια, σβελτάδα, τόνωση, αποτοξίνωση και που καθυστερεί τη γήρανση και κάνει το δέρμα φρέσκο, λαμπερό. Για να την εφαρμόσεις , να τρως καθημερινά μόνο 1 έως 2 κιλά ώριμα σταφύλια, κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης, και άφθονο νερό, για 3-7 ημέρες και ποτέ περισσότερο! Επίσης, πρέπει να είσαι καθ’ όλα υγιής. Ηλικιωμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και προβλήματα στο έντερο και το στομάχι μπορεί να εκθέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Το νέκταρ της καρδιάς
(συνταγή της γιαγιάς, πριν γίνει... της μόδας!)

Σε 1 κιλό κόκκινο κρασί (σπιτικό ή βιολογικό) ρίχνεις αγνό μέλι, ώσπου να γίνει όσο γλυκό θέλεις. Προσθέτεις 2-3 κλωνάρια μαϊντανό (βιολογικό), από ένα κουταλάκι τίλιο και κράταιγο* -όλα έξοχα τονωτικά καρδιάς και του καρδιαγγειακού- και ένα από τα παρακάτω τονωτικά, που θα αρωματίσουν το νέκταρ:

Γλυκάνισο ή κάρδαμο (1 κοφτό κουταλάκι): ό,τι πρέπει για την υπόταση ή

2-3 κλωνάρια μελισσόχορτο: για την πίεση

Έπειτα από μία εβδομάδα σουρώνεις, το διατηρείς στο ψυγείο και πίνεις κάθε μέρα 1-2 σφηνάκια.

* Kράταιγο (ξαγκαθιά) θα βρείς στα ομοιοπαθητικά, κυρίως, φαρμακεία σε βάμμα (5 σταγόνες), σε κάψουλες (το περιεχόμενο από 1-2 κάψουλες) ή αποξηραμένο.