Συνταγές που θα κριθούν στο χειροκρότημα

20.10.2009
«Aπό την παιδι­κή ηλικία κατάλαβα το πάθος που είχα για τη μαγει­ρική. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ο πατέρας μου με επιβράβευσε για το φαγητό που είχα φτιάξει σε ηλικία επτά χρόνων. Καθόμασταν στα σκαλοπάτια του σπιτιού μας, όταν μου είπε πως ήταν το πιο νόστιμο φαγητό που έχει φάει».

«Aπό την παιδι­κή ηλικία κατάλαβα το πάθος που είχα για τη μαγει­ρική. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ο πατέρας μου με επιβράβευσε για το φαγητό που είχα φτιάξει σε ηλικία επτά χρόνων. Καθόμασταν στα σκαλοπάτια του σπιτιού μας, όταν μου είπε πως ήταν το πιο νόστιμο φαγητό που έχει φάει». Με αυτά τα λόγια η Μαρία Λόη, γνωστή από τη συμμε­τοχή της σε τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μας εξηγεί τι είναι για την ίδια η μαγειρική και ποιος άνθρωπος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη... τέχνη. Η μαγειρική, όπως η ίδια μας λέει με τις τρεις λέξεις, είναι πολιτισμός, από­λαυση και μέλλον. Ενα μέλλον που πρέπει να παλέψει κάποιος διπλά για να γίνει παρατεταμένο και εξακολουθητικό.

Η Μαρία Λόη υποστηρίζει την ελληνική κουζίνα και τονίζει πως είναι η μητέρα όλων. Πιστεύει πως οι ελληνικές γεύσεις είναι ευδιάκριτες, λιτές και εύστοχες.

Μας λέει ακόμη πως το αποτέλεσμα κρίνεται από το χειροκρότημα, γι’ αυτό μας προσφέρει συνταγές ώστε να τις φτιάξουμε και να χειροκροτηθούμε.

Φωλιές κανταϊφένιες

Yλικα

  • 1 κιλό φύλλο κανταΐφι
  • 1 ½ φλιτζ. αμυγδαλόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 1 ½ φλιτζ. μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 κουταλιά κανέλα, τριμμένη

Για το σιρόπι:

  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 6 φλιτζ. νερό
  • 5-6 γαρίφαλα
  • στη μύτη από το κουταλάκι κανέλα, τριμμένη

Για το γαρνίρισμα:

  • αμυγδαλόψιχα
  • μαργαρίνη, για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, το αβγό, την κανέλα και τα ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν. Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι και το κόβουμε με ψαλίδι κουζίνας σε λεπτές λωρίδες, μήκους περίπου 10 εκατοστών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε ένα μικρό μπολ, με ανοιχτό στόμιο, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού φλιτζανιού, απλώνουμε μια λωρίδα από το κανταΐφι και πατάμε με τον αντίχειρά μας στη μέση για να κάνει λακκουβίτσα.

Τη γεμίζουμε με το μείγμα αμυγδάλου και γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες του κανταϊ­φιού ώστε να τυλιχτούν σε ρολό. Πατάμε από πάνω με το δάχτυλό μας για να πάρει το σχήμα της φωλιάς και γαρνίρουμε με 1 ολόκληρο αμύγδαλο.

Κάνουμε το ίδιο για όλες τις λωρίδες του κανταϊφιού και κάθε φωλιά που γεμίζουμε τη βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε τις φωλιές κανταϊφιών.

Τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.

Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τα σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας για περίπου 6-7 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βγάζουμε το ταψί με τις κανταϊφένιες φωλιές από τον φούρνο, τις περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσουν. Σερβίρουμε γαρνίροντας με αμυγδαλόψιχα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ