Αϊβαλί

20.10.2009

Υλικά

  • 1 κιλό αρνάκι γάλακτος, ψαχνό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κυδώνια
  • 200 γραμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
  • ?200 γραμ. βερίκοκα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
  • 2 ντομάτες, τριμμένες ?4-5 φλιτζ. ζωμό κρέατος
  • ½ φλιτζ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • πετιμέζι
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σε ένα μπολ με νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Πλένουμε τα κυδώνια, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε 8 κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 4 κουταλιές από τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, στραγγισμένα, για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε από το κρέας το ορατό λίπος, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε τον ζωμό κρέατος, προσθέτουμε τις ντομάτες, πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου

1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, την κανέλα και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με πετιμέζι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.