Η ψίχα της απόλαυσης

08.06.2011
Ο καρπός της αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή στο καθημερινό μας πιάτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, στο γάλα με τα δημητριακά στο πρωινό καθώς και ως μια απογευματινή γλυκιά επιλογή μαζί με λίγο μέλι.

Η καρυδιά είναι ένα αυτοφυές δέντρο της Ασίας. Λέγεται ότι το έφερε στην Ελλάδα ο Μέγας Αλέξανδρος όταν έπειτα από μια δύσκολη μάχη με τους σκληρούς Σκύθες πολεμιστές τους νίκησε και αυτοί του έδωσαν ένα σωρό από καρύδια, τα καλύτερα του κόσμου, όπως του είπαν. Η καρυδιά κατατάσσεται στα φαρμακευτικά φυτά. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αξιοποιηθούν όλα τα μέρη της (ρίζα, κορμός, φύλλα, καρποί) τόσο για θεραπευτικούς όσο και για διατροφικούς σκοπούς.

Ο καρπός της αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή στο καθημερινό μας πιάτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, στο γάλα με τα δημητριακά στο πρωινό καθώς και ως μια απογευματινή γλυκιά επιλογή μαζί με λίγο μέλι.

Διατροφική αξία
Είναι πλούσιο σε φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες και αξιόλογες ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3. Επίσης, περιέχει:

  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Κ
  • Μαγνήσιο
  • Σελήνιο
  • Ψευδάργυρο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Σίδηρο

Πού κάνει καλό
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος καθώς και στη λειτουργικότητα των αρτηριών του κυκλοφορικού λόγω της δράσης ουσιών που περιέχουν, όπως η αργινίνη και οι πολυφαινόλες. Έτσι, σίγουρα συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης, που οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν και συγκεκριμένα του α-λινολενικού οξέος (ALA), σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Από την άλλη, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας τρομάζει. Αντίθετα με τις προβλέψεις, επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών συσχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, όπως επίσης διαβήτη.

Τι να προσέξεις
Όταν τα αγοράζετε, ελέγχετε την ψίχα τους, η οποία πρέπει να είναι καθαρή, να μην έχει τσόφλια και το χρώμα της να είναι λευκό. Αν είναι μαύρο, σημαίνει ότι τα καρύδια είναι κατώτερης ποιότητας και, αν είναι πράσινο, ότι έχουν μουχλιάσει.

Να τα φυλάτε σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί με την υγρασία μουχλιάζουν και με τη ζέστη ταγκιάζουν. Ακόμη καλύτερα είναι να τα διατηρείτε σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.

Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.