Σουτζουκάκια

03.12.2014

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
  • 1 αβγό
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Πλάσιμο & τηγάνισμα

  • Λίγο κόκκινο κρασί
  • Λίγο αλεύρι
  • Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 2-3 κουτ. σούπας ντοματοπελτές διαλυμένος σε νερό
  • 1/2-1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση
1. Μουλιάζετε σε ένα μπολ το ψωμί και αφού μουσκέψει καλά, το στύβετε και το ρίχνετε σε ένα μπολ.

2. Προσθέτετε στο μπολ τον κιμά, το λιωμένο σκόρδο, το κύμινο, το αβγό, το κρασί και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε πολύ καλά το μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ να μαριναριστεί.

3. Βρέχετε τα χέρια σας κάθε τόσο σε ένα μπολ με κόκκινο κρασί καθώς θα πλάθετε σουτζουκάκια.

4. Ζεσταίνετε λάδι σε βαθύ τηγάνι (πρέπει να το σκεπάζει κατά ένα δάχτυλο). Βάζετε λίγο αλεύρι σε ένα πιάτο και περνάτε τα σουτζουκάκια να αλευρωθούν. Τα τηγανίζετε σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν.

5. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο της σάλτσας σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Το γυρίζετε για λίγο στο καυτό λάδι και προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη και αλατοπίπερο.

6. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις και μετά προσθέτετε τα σουτζουκάκια προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο. Σιγοβράζετε μέχρι να δέσουν με τη σάλτσα τους.

7. Τα σερβίρετε σε πιάτα συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες, πουρέ πατάτας ή ρύζι λευκό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ