Θεϊκή καϊπιρίνια

05.09.2011

Ποτό που συνδέεται με ένα ρομαντικό τελετουργικό,με ιστορίες κεφιού και χαράς των αισθήσεων, η Caipirinha κερδίζει θαυμαστές που... πίνουν στο όνομά της!
Την caipirinha λέγεται ότι την ανακάλυψαν οι νέγροι σκλάβοι των Πορτογάλων αποίκων. Για να μεγαλώσουν τις μερίδες της Cachaca, που δικαιούνταν στη διάρκεια μίας εβδομάδας, την ανακάτευαν με καρπούς, lime και ζάχαρη.

Eτσι, δημιουργήθηκε ένα ποτό κάπως πρωτόγονο, γλυκόπικρο σαν τον έρωτα, γεμάτο βιταμίνη C. H Caipirinha, όπως γράφεται, έχει ως βάση την Cachaca -το βραζιλιάνικο αψύ λευκό ρούμι- και έχει ταυτιστεί με τη samba, τον ρυθμό του καρναβαλιού, τη λευκή άμμο της Copacabana και τους παροδικούς θερμούς έρωτες στην καρδιά του Iσημερινού. Oι καλοί τρόποι λένε ότι πριν πιεις την πρώτη γουλιά, κάνεις μια σπονδή στη θεά της θάλασσας, τη δεύτερη γουλιά την αφιερώνεις στον έρωτα και την τρίτη στην ίδια την πόλη. «Γι’ αυτό οι δρόμοι του Pίο είναι πάντα βρεγμένοι με Caipirinha», όπως λένε και οι στίχοι μιας αποκριάτικης samba. 3

Η caipirinha, το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας, έχει ως κύριο συστατικό της την Cachaca, αλκοολούχο ποτό με βάση το απόσταγμα ζαχαροκάλαμου. Οι παραλλαγές της ανά τον κόσμο αυξάνονται διαρκώς.

ΜΠΡΙΟ ΣΤΟ ΡΙΟ

Caipirinha

  • 1 μέρος Cachaca
  • ½ lime κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή

Tοποθετούμε το lime και τη ζάχαρη σε ποτήρι old fashion και με τη βοήθεια του muddler πιέζουμε μέχρι να πάρουμε τον χυμό από το lime. Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με την Cachaca.

Caipiroska

  1. 1 μέρος Smirnoff Black
  2. ½ lime κομμένο στα τέσσερα
  3. 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη

Tοποθετούμε το lime και τη ζάχαρη σε ποτήρι old fashion και πιέζουμε με το muddler μέχρι να πάρουμε τον χυμό από το lime. Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με την Cachaca.

Caipifruta

  • 1 μέρος Cachaca
  • διάφορα φρούτα κομμένα για το blender
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
  • 1/4 γάλα συμπυκνωμένο

Tοποθετούμε τα φρούτα, το γάλα και τη ζάχαρη σε blender και πολτοποιούμε. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Γεμίζουμε ένα ποτήρι χυμού με τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με την Cachaca.

O συνδυασμός Cachaca και φρούτων σε ένα ποτό λέγεται batida στα βραζιλιάνικα.

Σας θυμίζει κάτι;

Από τους Bασίλη Kαραγιάννη - Γιώργο Παπαδόγουλα