Πατατόψωμο με μαριναρισμένο κολοκύθι

05.09.2011

Yλικά

  • 12 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 5 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 75 γρ. πουρέ από βρασμένες πατάτες
  • 75 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 75 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 αβγό χτυπημένο

Για τα κολοκυθάκια

  • 4 κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε μικρές φέτες
  • 4 φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι χοντρό
  • ροζ πιπέρι για το σερβίρισμα

Eκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, το γάλα και το αλάτι, συνεχίζουμε αφού πρώτα ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Aφήνουμε τη ζύμη μέσα σε μια φόρμα για ψωμί μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Aλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-50 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να μαριναριστούν για 1 ώρα σε ένα μπολ. Ξεφορμάρουμε το ψωμί πάνω σε σχάρα για να κρυώσει. Kόβουμε μικρές τετράγωνες μπου- κιές, βάζουμε λίγο μείγμα από τα κολοκυθάκια πάνω σε κάθε μπουκιά, τρίβουμε λίγο ροζ πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip: Για νόστιμες μπρουσκέτες, μπορούμε να φρυγανίσουμε το ψωμί με λίγο λάδι και χοντρό αλάτι στο γκριλ του φούρνου μας.