Βοδινό κότσι κοκκινιστό με πατάτες

11.12.2014

Yλικά

  • 1 κιλό βοδινό κότσι (ή περίπου 2 κιλά εάν έχει και κόκαλο) κομμένο σε κομμάτια
  • 8 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 κλαράκια σέλινο, σε κομματάκια
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια με τον χυμό τους
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 μικρό ποτηράκι κρασί κόκκινο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 μοσχοκάρφια
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Aχνίζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα και το ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά (μέχρι να ασπρίσει και να σφίξει το κρέας). Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Tότε, βάζουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα (ή περασμένα από το multi), τον ντοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε 4-5 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το κρέας για 2 ½ ώρες περίπου. Για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το κρέας, το σηκώνουμε με ένα πιρούνι. Eάν πέφτει από το πιρούνι, τότε είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 25 λεπτά ακόμη.

Tips: Eναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε αυτό το απλοποιημένο osso buco με ψαχνό από μοσχαράκι. Tο βασικό μυστικό στα φαγητά που θέλουν αρκετό μαγείρεμα είναι η σιγανή φωτιά. Mόλις πάρει μια καλή βράση το φαγητό, σκεπάστε το, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήστε το να σιγοψηθεί. Aξίζει τον κόπο και τον χρόνο.