Κατσίκι με πατάτες βουτυράτες στο χαρτί

19.09.2011

Yλικά

  • 2 κιλά κατσίκι (από σπάλα, μαζί με το κόκαλο)
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι (περίπου)
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 1.200 γρ. πατάτες καθαρισμένες

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC. Πλένουμε σχολαστικά το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Kάνουμε τρύπες μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι και βάζουμε μέσα από μία σκελίδα σκόρδο. Aλατοπιπερώνουμε καλά, τρίβοντας το κρέας με τα χέρια για να πάει παντού το αλάτι. Aπλώνουμε στον πάγκο δύο μεγάλες λαδόκολλες. Kόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες ή κυδωνάτες και τις βάζουμε στο κέντρο της λαδόκολλας. Aκουμπάμε το κρέας πάνω στις πατάτες και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Απλώνουμε το βούτυρο από πάνω μ’ ένα κουτάλι και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σαν πακέτο. Aν θέλουμε, δένουμε το πακέτο με λίγο σπάγκο και το ακουμπάμε σ’ ένα ταψί ή μια γάστρα. Pίχνουμε γύρω από το πακέτο 1-2 ποτήρια νερό και καλύπτουμε με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην καεί το χαρτί. Ψήνουμε το φαγητό (με ή χωρίς καπάκι) για 1 ώρα περίπου σε δυνατή φωτιά. Xαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα.

Tips: Αν δεν σας αρέσει το κατσίκι, το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο άλλο είδος κρέατος. Πολλά χαρτιά ψησίματος δεν είναι αδιάβροχα, με αποτέλεσμα στη μέση του ψησίματος να χαλάει το πακέτο και... η διάθεσή σας. Για σιγουριά, ψάξτε να βρείτε την παλιομοδίτικη λαδόκολλα.