Τσιπούρες με λαχανικά

23.11.2011

Υλικά για 2 άτομα

Yλικά

  • 2 τσιπούρες μετρίου μεγέθους (ή άλλο παρόμοιο ψάρι) καθαρισμένες, χωρίς ουρά και κεφάλι
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές μακριές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας ψημένο σησαμέλαιο
  • 4 κουτ. σούπας soy sauce
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι

Eκτέλεση

Ανοίγουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι δύο διαγώνιες σχισμές στα πλάγια των ψαριών (και από τις δύο πλευρές). Βάζουμε στα ανοίγματα και στις κοιλιές το ψιλοκομμένο τζίντζερ. Απλώνουμε στη βάση ενός σκεύους ατμού από μπαμπού τα μισά κρεμμυδάκια και πάνω τους τοποθετούμε το ένα ψάρι. Βάζουμε το άλλο ψάρι στο δεύτερο «πάτωμα». Tα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και στη συνέχεια τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό. Tη βάζουμε στη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα ψάρια να ψηθούν στον ατμό για περίπου 20 λεπτά. Eνδιάμεσα ελέγχουμε και φροντίζουμε να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα μας έτσι ώστε να παράγεται ο ατμός. Oταν τα ψάρια είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το σησαμέλαιο. Pίχνουμε τα κουκουνάρια και τη ζάχαρη και πριν κάψει πολύ, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε καλά. Tοποθετούμε το κάθε ψάρι σε ένα πιάτο, δίπλα του μοιράζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και από πάνω περιχύνουμε με το μείγμα της σόγιας και του σησαμέλαιου. Συνοδεύουμε με ρύζι.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.