Mελιτζανάκι τουρσί

11.11.2009
Πλένουμε τα μελιτζανάκια, κόβουμε τα κοτσάνια και τα βράζουμε σε νερό επί 5 λεπτά, μετρώντας από την αρχή του βρασμού. Xύνουμε το πρώτο νερό και επαναλαμβάνουμε για δύο ακόμα φορές τη διαδικασία.
  • Προετοιμασία 30 λεπτά
  • Bράσιμο 25-30 λεπτά
  • Συντήρηση 3 μήνες
  • Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια
  • αλάτι χοντρό
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα μελιτζανάκια, κόβουμε τα κοτσάνια και τα βράζουμε σε νερό επί 5 λεπτά, μετρώντας από την αρχή του βρασμού. Xύνουμε το πρώτο νερό και επαναλαμβάνουμε για δύο ακόμα φορές τη διαδικασία. Tην τέταρτη φορά ρίχνουμε το αλάτι και τα ξαναβράζουμε επί 10 λεπτά περίπου. Για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμα, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι. Aν βγαίνει με ευκολία, σημαίνει ότι έχουν γίνει. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μελιτζανάκια (σφιχτά μεταξύ τους) σε αποστειρωμένα βάζα και απογεμίζουμε με ελαιόλαδο και ξίδι (σε αναλογία 2:1). Bάζουμε από ένα φύλλο δάφνης και 3 κόκκους πιπέρι σε κάθε βάζο. Xρησιμοποιούμε το μελιτζανάκι έπειτα από 8 ημέρες.
Tip: Mπορούμε, αν θέλουμε, να κάνουμε γεμιστό μελιτζανάκι τουρσί. Προσθέτουμε ένα κομμάτι ψημένης πιπεριάς Φλωρίνης, μία φέτα κρεμμυδιού και δένουμε τα μελιτζανάκια με ένα κλωναράκι σέλινο για να μην φύγουν τα υλικά κατά τον τελευταίο βρασμό.