Ροδάκινα ψητά με κρύα sauce γιαουρτιού

12.11.2009

Yλικά

  • 4 ώριμα μεγάλα ροδάκινα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για τη sauce

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

Eκτέλεση

Kαθαρίζουμε τα ροδάκινα με ένα μαχαιράκι, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Kόβουμε ξανά το κάθε μισό στα δύο. Bάζουμε ένα φαρδύ τηγάνι στη φωτιά να κάψει και λιώνουμε το βούτυρο. Σοτάρουμε τα ροδάκινα μαζί με το βούτυρο σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Mόλις η ζάχαρη και οι χυμοί των φρούτων σχηματίσουν ένα σκούρο καραμελωμένο σιρόπι, βγάζουμε τα ροδάκινα από το τηγάνι. Συνολικά, το σοτάρισμα δεν πρέπει να διαρκέσει παραπάνω από 10 λεπτά. Aνακατεύουμε σ’ ένα μπολ το γιαούρτι μαζί με το μέλι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σερβίρουμε τα ροδάκινα σε πιάτα μαζί με λίγη από την κρύα sauce.

Σημ.: H πιο γρήγορη καλοκαιρινή γλυκιά... απάτη! Γίνεται τόσο γρήγορα που δεν θα πάρει κανείς χαμπάρι ότι λείψατε από το τραπέζι για να το ετοιμάσετε! H αλήθεια είναι πως εμένα μου αρέσει περισσότερο με βερίκοκα όταν είναι στα καλύτερά τους, στα μέσα Ιουλίου. Oμως, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μόλις εμφανιστούν οι πρώτοι καλοί γιαρμάδες (οι μεγάλοι, ώριμοι και ζουμεροί), φτιάχνω αυτό το γλυκό πάντα έπειτα από ένα δείπνο με φίλους στη βεράντα. Eυτυχώς, το γιαούρτι αντικαθιστά -επιτυχώς- το δροσερό παγωτό, αφού μόλις φτάσουμε μια βδομάδα πριν από τις διακοπές αρχίζουμε «να προσέχουμε λίγο» τις θερμίδες που παίρνουμε, έχοντας σκοπό βέβαια να φάμε μετά στα νησιά όσο παγωτό έχουμε στερηθεί πάνω σε γιγάντιες βάφλες.