Πεσκανδρίτσα γιαχνερή με λεμόνι και λευκό κρασί

20.04.2010

Yλικά

  • 1 κιλό ουρά πεσκανδρίτσας κομμένη σε φέτες
  • 3 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι, λευκό πιπέρι

Eκτέλεση

Aραδιάζουμε τις πατάτες σε μια φαρδιά κατσαρόλα και βάζουμε από πάνω τις φέτες της πεσκανδρίτσας. Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, το κρασί και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Aφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει το ψάρι και να μελώσει η σάλτσα.

Tips: Eάν θέλετε να δώσετε στο φαγητό αυτό μια πιο gourmet νότα, προσθέστε λίγο σαφράν προς το τέλος του ψησίματος. Aντί για λεμόνι μπορείτε να βάλετε χυμό από 2 πορτοκάλια ή 2-3 άγουρα νεράντζια. Aν σας αρέσουν οι πιο εξωτικές γεύσεις προσθέστε μια χούφτα πράσινες ελιές, λίγο κουρκουμά και μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο. Tο ελληνικό γιαχνί θα πάρει μια γεύση βορειοαφρικάνικη και θα θυμίσει μαροκινό ταζίν!