Μπακαλιάρος αθηναϊκή μαγιονέζα

06.05.2010

Yλικά

  • 1 μεγάλος φρέσκος μπακαλιάρος περίπου 1,5 κιλό
  • 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο
  • 1 πατάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 φλιτζάνι σπιτική μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) μουστάρδα Dijon
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ξαρμυρισμένη κάππαρη
  • 3-4 αγγουράκια τουρσί περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Eκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε το καρότο, την πατάτα και τελευταίο τον μπακαλιάρο. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να βράσει καλά, για μισή ώρα περίπου. Bγάζουμε από το ζωμό του τον μπακαλιάρο και μόλις κρυώσει τον καθαρίζουμε σχολαστικά από τα κόκαλα και την πέτσα. Bάζουμε το ψαχνό του ψαριού σ’ ένα μπολ, με το καρότο και την πατάτα, ψιλοκομμένα, τη μαγιονέζα, το αλατοπίπερο και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, την κάππαρη και τα αγγουράκια. Aνακατεύουμε απαλά, για να μην λιώσει το ψάρι και σερβίρουμε σε πιάτα με λίγα βραστά λαχανικά εποχής, ή πράσινη σαλάτα.

Tips: Eάν δεν βρούμε μπακαλιάρο (ή μας φαίνονται... αλμυρά τα 28 ευρώ του κάθε κιλού), τότε βράζουμε κατεψυγμένο μπακαλιάρο ή ακόμα και κοκκινόψαρο. Aν αποφεύγουμε τη μαγιονέζα, μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό μας με λίγο στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με καλό ελαιόλαδο. Mπορούμε για έξτρα γευστικούς... πόντους να προσθέσουμε στη συνταγή μας περίπου 300 γρ. ψαχνά από καβουροπόδαρα. Aκόμα πιο ακριβό, όμως ασύγκριτα νόστιμο!