Χοιρινό με πρασοσέλινο αβγολέμονο

17.12.2009

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό χοιρινό
  • 1 1/2 κιλό πράσα
  • 1 1/2 κιλό σέλινα (πράσινα)
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα βούτυρο ή ελαιόλαδο (ελαιόλαδο βάζουμε περίπου 3/4 της κούπας)
  • 2 λεμόνια
  • 2 αβγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα λαχανικά.

2. Κόβετε τα πράσα σε μακριά κομμάτια (5-6 εκ.) και μετά στη μέση έτσι ώστε να μην είναι ροδέλες (ή πρώτα στη μέση και μετά σε κομμάτια).

3. Κόβετε τα σέλινα σε 3-4 κομμάτια. Σε αλατισμένο νερό που βράζει τα βάζετε να μισοβράσουν (περίπου 10 λεπτά) και τα αφήνετε να στραγγίσουν.

4. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα πράσα να ζεματιστούν για 1-2 λεπτά και αφήνετε και αυτά να στραγγίσουν.

5. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο να κάψουν και καβουρντίζετε το κρέας ελαφρά, προσθέτοντας και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα (ελαφρά) να μαραθούν.

6. Προσθέτετε 2-3 κούπες νερό και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει. Χρειάζεται περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα για να είναι σχεδόν έτοιμο και πρέπει να έχει αρκετό ζουμί (αν έχει μείνει χωρίς ζουμί, προσθέτετε περίπου 1 1/2 κούπα ζεστό νερό).

7. Ρίχνετε τα λαχανικά, το αλάτι και αφήνετε να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά.

Δοκιμάζετε τα λαχανικά σας (εάν είναι βρασμένα, το φαγητό σας είναι σχεδόν έτοιμο).

Για το αβγολέμονο:

1. Χτυπάτε τα ασπράδια των δύο αβγών σε μαρέγκα. Χτυπάτε τους κρόκους ξεχωριστά και τους ρίχνετε στα ασπράδια συνεχίζοντας το χτύπημα.

2. Ρίχνετε στη μαρέγκα λίγο λίγο το χυμό των λεμονιών και ζουμί από το φαγητό σας. Τέλος, ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα που σιγοβράζει, ανακατεύετε ελαφρά και απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σημείωση: Με δύο αβγά στο αβγολέμονο κανονικά το φαγητό σας πρέπει να χυλώσει. Αλλά αν πιστεύετε ότι δεν θα χυλώσει αρκετά, πριν ρίξετε το αβγολέμονο διαλύστε σ’ αυτό 1 κουτ. της σούπας κορν φλάουρ. Προσθέστε το πιπέρι φρεσκοτριμμένο στο τέλος του φαγητού ή αφού το έχετε σερβίρει στα πιάτα.