Χριστουγεννιάτικο δίλημμα: ξένη γαλοπούλα vs ντόπιο χοιρινό

23.12.2015
Από πού κι ως πού πατροπαράδοτη η γαλοπούλα; Εισαγόμενα μας ήρθαν κάποια έθιμα, τα φέρανε οι έμποροι. Και αρχίσαμε να σνομπάρουμε τα δικά μας έθιμα, τη δική μας κουζίνα, τις δικές μας λιχουδιές.

Ενα παράδειγμα είναι τα μελομακάρονα. Εγώ θυμάμαι τα λέγαμε τα φοινίκια και ήταν σε σχήμα αστεριού, αλλά μετά, άτιμη μαζική παραγωγή και πού να βρει καιρό να τα φτιάξει κανείς στο σπίτι του, ένα σχήμα, μια γεύση, άντε και του χρόνου.

Τώρα για το φαγητό των Χριστουγέννων το μεσημέρι της 25ης και όχι το βράδυ της παραμονής, ήταν το σελινάτο χοιρινό με σέλινο και αβγολέμονο!!

Κόλαση γιατρέ μου, κόλαση!!

Και μετά ήρθε η γαλοπούλα, μας κούνησε τα ινδιάνικα φτερά της από το Μεξικό...

Γιατί από κει μας ήρθε, άρα δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό έθιμο, τρομάρα μας, μας έδειξε και τη φθήνια της σε τιμή αλλά και σε γεύση και μας πλάνεψε.

Μεταξύ μας, τέτοιο άνοστο κρέας δεν έχω ξαναδοκιμάσει. Βέβαια πώς θα λέμε μετά, Α!! Φέτος μου πέτυχε η γέμιση, ξέρεις, η εξωτική με παπάγια, μάνγκο, φρούτα του πάθους κ.λπ. αλλά πιο πολύ πρόσεξα το ψήσιμο και έγινε... λουκούμι! (Αλήθεια; Είναι κάτι γαλλικές που έχουν θερμόμετρο στον ποπό τους, ναι, αλήθεια σας λέω, και όταν περάσουν 2-3 ώρες αυτό πετάγεται και η γαλοπούλα-ξυπνητήρι είναι έτοιμη!!! και για να συμπληρωθεί το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι έφτιαξα, Λέλα μου, μια θαυμάσια ντοματοσαλάτα, αλλά φωτιά βρε παιδί μου οι ντομάτες στη λαϊκή. Πώς; Σιγά μη φάμε παλιομάρουλα και παλιολάχανα, τι μπανάλ!! Αντε βρε και του χρόνου...

Xοιρινό σελινάτο

Yλικά:

  • 1 1/2 κιλό χοιρινό από μαλακό μέρος
  • 1 1/2 κιλό σέλινο και δύο ρίζες (σέλινο)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • 3 λεμόνια
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες το χοιρινό.

Το αφήνουμε να στραγγίσει.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, ρίχνουμε και το κρέας και το αφήνουμε να ροδίσει και σβήνουμε με κρασί.

Επειτα βάζουμε νερό, ώστε να καλυφθεί το κρέας, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τ’ αφήνουμε να μισοβράσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σέλινο. Το πλένουμε πολύ καλά, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.

Αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει το σέλινο. Οταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αβγοκόβουμε με τα αβγά τα λεμόνια και το κορν φλάουρ. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα για λίγη ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Στράτος Πανάγος