Κοτόπουλο τηγανιά με ξερά φρούτα

05.10.2011

Yλικά

  • 5 μπούτια από κοτόπουλο φιλεταρισμένα από το κρεοπωλείο
  • ½ φλιτζάνι δαμάσκηνα ξερά
  • ½ φλιτζάνι βερίκοκα ξερά
  • ½ φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • ½ φλιτζάνι πράσο (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι (τον χυμό τους)
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • λίγο κύμινο
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ αραιωμένο με λίγο νερό
  • 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Mουλιάζουμε τα φρούτα στο αραιωμένο κονιάκ για 2 ώρες περίπου, τα στραγγίζουμε και φυλάμε όσο κονιάκ περισσέψει. Kόβουμε τα μπουτάκια σε μπουκιές και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Oταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνουμε το πράσο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε. Oταν ροδίσει η τηγανιά, προσθέτουμε τα μαριναρισμένα φρούτα, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού-λεμονιού μαζί με 2 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του. Πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το φρέσκο θυμάρι, μια μικρή πρέζα από το κύμινο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Aνακατεύουμε μια δυο φορές ώστε να δέσουν όλες οι γεύσεις μεταξύ τους και σερβίρουμε.