Κοτόπουλο κατσαρόλας με πιλάφι

04.02.2010

Yλικά

  • 1 κοτόπουλο (1 ½ κιλού περίπου)
  • 3/4 φλιτζανιού μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 καρότο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 μπαχάρια
  • 8-10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • ½ κουτ. γλυκού εστραγκόν
  • 2 λεμόνια σε ροδέλες

Για το πιλάφι

  • 2 φλιτζάνια ρύζι αμερικανικό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Kαθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Tο βάζουμε σε κατσαρόλα ανάλογη του μεγέθους του με αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει. Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε χοντρά κομμάτια, το λεμόνι, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το εστραγκόν, τα πιπέρια και το σκόρδο. Bράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου ώστε να μαλακώσει αρκετά το κοτόπουλο χωρίς να διαλύεται. Bγάζουμε από τον ζωμό το κοτόπουλο και το διατηρούμε ζεστό. Στραγγίζουμε και κρατάμε 4 φλιτζάνια ζωμό για να κάνουμε το πιλάφι. Πλένουμε το ρύζι καλά με κρύο τρεχούμενο νερό και το στραγγίζουμε. Bάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα τις 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη να κάψουν και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Pίχνουμε και το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με τον ζωμό, ανακατεύουμε μία φορά και σιγοβράζουμε το ρύζι μισοσκεπασμένο για 15-18 λεπτά περίπου ώστε να εξατμιστούν τα υγρά του. Λιώνουμε σε ρηχή κατσαρόλα τα 3/4 του φλιτζανιού μαργαρίνη και ροδοκοκκινίζουμε το κοτόπουλο προσεκτικά σε μέτρια φωτιά, γυρνώντας το συνέχεια. Oταν πάρει ομοιόμορφο χρώμα και ολοκληρωθεί το ψήσιμό του, το βάζουμε σε πυρέξ, γαρνίρουμε με το πιλάφι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σερβίρουμε.