Κέικ πορτοκαλιού

04.02.2010

Υλικά

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (το ανακατεύουμε πολύ καλά με το αλεύρι)
  • 2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια (1 πακέτο) μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 4 αβγά
  • 1 1/4 φλιτζ. γάλα
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας κακάο πικρό

Εκτέλεση

1. Χτυπάτε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνετε ένα ένα ολόκληρα τα αβγά και χτυπάτε το μείγμα 3 λεπτά.

2. Προσθέτετε διαδοχικά γάλα, αλεύρι και το άρωμα. Ανακατεύετε ελαφρά για να μην ξεφουσκώσουν τα αβγά.

3. Σε μπολ παίρνετε το 1/3 της ζύμης και το ανακατεύετε πολύ καλά με το κακάο. Αν είναι πολύ σφιχτό, αραιώστε με λίγο γάλα.

4. Βουτυρώνετε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ. Στρώνετε τη μισή ζύμη. Από πάνω βάζετε το μείγμα κακάο. Ύστερα ρίχνετε την υπόλοιπη ζύμη. Προσεκτικά βυθίζετε πολύ ελαφρά ένα ξυλάκι και κάνετε κυματισμούς. Προσέξτε μην πάει παντού σοκολάτα, γιατί θα γίνει όλο το κέικ σοκολατένιο.

5. Ψήνετε στους 180ο C μία ώρα ή ανάλογα με το φούρνο σας.

Όταν κρυώσει, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τοποθετείτε κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι.