Το τραπέζι της γιορτής

21.12.2011
Πώς θα το στρώσουμε, ποια χρώματα θα επιλέξουμε, πώς θα δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα στο πιο όμορφο τραπέζι της χρονιάς; Μια ειδικός μάς συμβουλεύει.

Πώς θα το στρώσουμε, ποια χρώματα θα επιλέξουμε, πώς θα δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα στο πιο όμορφο τραπέζι της χρονιάς; Μια ειδικός μάς συμβουλεύει.

Δυο γιορτές με διαφορετικό χρώμα

Το τραπέζι για τα Χριστούγεννα είναι πιο λαμπερό και πιο ζεστό. Ενώ την Πρωτοχρονιά κυριαρχεί η τύχη της καινούργιας χρονιάς, οι ευχές έχουν μια άλλη υφή, άρα και το τραπέζι μας ακολουθεί αυτές τις αρχές: πρωταγωνιστές δεν είναι οι αποχρώσεις του χρυσού, όσο το ασήμι, που συνδέεται με τα χρήματα και οτιδήποτε έχει να κάνει με την καλή τύχη της καινούργιας χρονιάς.

Πώς θα δώσουμε θαλπωρή;

Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει πάνω από όλα να είναι ζεστό. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με δυο τρόπους: με τα χρώματα και με το φως των κεριών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

* Βρίσκουμε ένα θέμα: Κι αυτό το θέμα μπορεί να κυριαρχεί σ’ όλο το σπίτι. Μπορεί να συνδέεται με τις μπάλες του δέντρου -κόκκινες, χρυσές, μπλε ή ασημί- ή μπορεί να πρωταγωνιστούν τα αγγελάκια ή οτιδήποτε άλλο επιλέξουμε. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε μια συνέπεια στο θέμα μας. Αν για παράδειγμα το θέμα μας είναι τα αγγελάκια, στρώνουμε ένα ωραίο τραπεζομάντιλο με αγγελάκια ως βάση, ενώ τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια μπορεί να έχουν ένα χρυσό τελείωμα, έτσι ώστε να επαναλαμβάνεται το χρώμα του θέματος.

* Χρυσόσκονη παντού: Μπορούμε να βάλουμε χρυσόσκονη στη μέση του τραπεζιού, να προσθέσουμε πολλά κεριά και λουλούδια ή φρούτα, που θα τα βάψουμε χρυσά, και να τοποθετήσουμε αγγελάκια στη μέση.

* Γούρι για τη νέα χρονιά: Απαραίτητο είναι κάθε καλεσμένος μας να έχει ένα δωράκι-έκπληξη πάνω στο πιάτο του. Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι το δωράκι μπορεί να είναι ένα γούρι, μια ευχή. Στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, επειδή έχει να κάνει με τα γούρια και την τύχη, τα μάτια και οτιδήποτε σε μπλε και ασημί χρώμα είναι ιδανικές επιλογές.

* Έμφαση στο κέντρο: Στο κέντρο του τραπεζιού μπορούμε να βάλουμε μια σύνθεση που να περιέχει φρούτα ή εποχιακά φυτά, όπως γκι και ου, ή να κάνουμε κάτι ξεχωριστό, δικής μας έμπνευσης, όπως γυάλες με κεριά. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε μια ολόκληρη χάρτινη πολιτεία, μέσα στην οποία θα κόψουμε παραθυράκια και θα βάλουμε κεριά. Πάντως, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα κέντρο, το οποίο θα είναι ψηλότερο από τα ποτήρια και δεν θα μας εμποδίζει να βλέπουμε τον απέναντί μας στο τραπέζι.

Γιορτές στο εξοχικό;

Σ’ αυτή την περίπτωση θα στήσουμε διαφορετικά το τραπέζι, με άλλα υλικά και με έμπνευση από την τοπική παράδοση και τη φύση. Απαραίτητα πάντα τα κεριά σε όλα τα μεγέθη, ένα καλό σερβίτσιο, και όλα να δένουν γύρω το θέμα μας. Τα υλικά μπορεί να είναι πολύ απλά, όπως πήλινες γαβάθες, που θα έχουν μέσα λουλούδια από τον κήπο μας ή από την εξοχή.

Η τέχνη του σερβιρίσματος

Οι κανόνες του τραπεζιού υπαγορεύουν ότι όταν σερβίρουμε πρώτο και δεύτερο πιάτο, αν το ένα από τα δυο είναι ψάρι, θα σερβίρουμε ενδιάμεσα ένα σορμπέ, για να αλλάξει η γεύση μας. Φυσικά, δίνουμε μεγάλη βάση στα κρασιά, τα οποία επιλέγουμε ανάλογα με το φαγητό που θα σερβίρουμε.

Μενού και χρώματα

Το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι καλύτερα να είναι ένα μενού με πρώτο και δεύτερο πιάτο, παρά μπουφές. Είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο, το τραπέζι στήνεται καλύτερα με το μικρό και το μεγάλο πιάτο ή μια σούπα στο βαθύ πιάτο. Θα επιλέξουμε τα χρώματα του τραπεζιού ανάλογα με το μενού. Αν, για παράδειγμα, για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αποφασίσουμε να φάμε ψάρι, σαν αλλαγή έπειτα από όλη την κρεατοφαγία, υπάρχουν καταπληκτικές συνταγές. Πάλι θα μας βοηθήσει το ψάρι ως σκέψη και ως χρώμα για να στρώσουμε διαφορετικά το τραπέζι, σε πιο ανάλαφρο ύφος. Η ψαροφαγία δεν σηκώνει πολλά κόκκινα χρώματα, θέλει πιο απλά πράγματα: ένα άσπρο τραπεζομάντιλο, μερικές ασημένιες πινελιές, λιτό στυλ.

Τις πολύτιμες συμβουλές έδωσε η κ. Δώρα Χαραλαμπάκη, κεραμίστρια, ζωγράφος, δημιουργός κοσμημάτων, που μεταξύ άλλων κάνει σεμινάρια και για το «art de la table» (την «τέχνη του τραπεζιού») στο κέντρο Craftit στη Νέα Ερυθραία.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ