POSOLE: Χοιρινό με καλαμποκάλευρο (Μεξικό)

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα

  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (2+2)
  • 4 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο (2+2)
  • 2 κουτ. γλυκού σκόνη καυτερής πιπεριάς (1+1)
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη (1+1)
  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε μέτριους κύβους
  • 3 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 2 λάιμ κομμένα σε φέτες
  • 4 κουτ. σούπας κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο χοντρό ή πολέντα
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατίζουμε καλά το χοιρινό. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε το χοιρινό για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα 2 κρεμμύδια, 1 κουταλάκι καυτερή πιπεριά και 1 κουταλάκι ρίγανη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 επιπλέον λεπτά. Μεταφέρουμε το χοιρινό και όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να λιώνει το κρέας. Ψιλοκόβουμε το κρέας και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Βάζουμε στο ψυγείο και τα υγρά του ταψιού. Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε τα λίπη από τα υγρά που έχουν συγκεντρωθεί στο πάνω μέρος του ζωμού από το χοιρινό. Ρίχνουμε σε τηγάνι τις 2 κουταλιές σούπας του καλαμποκέλαιου και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα και το χοιρινό. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμη λεπτά και προσθέτουμε τα υγρά από το χοιρινό και το χοντρό καλαμποκάλευρο, και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς για 3 ακόμη λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, γαρνίροντας με λάιμ, φρέσκο κόλιαντρο και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.