Βερίκοκα και δαμάσκηνα γεμιστά με κιμά

04.04.2011

ΥΛΙΚΑ

  • 15 δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)
  • 15 βερίκοκα (χωρίς κουκούτσι)
  • 2 ποτήρια ζωμό βοδινού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 700 γρ. κιμά αρνίσιο (ή 350 γρ. βοδινό και 350 γρ. αρνίσιο)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο για το σκεύος
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα φρούτα σε μπολ με 1 ποτήρι ζεστό ζωμό για 1-2 ώρες. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι και το καβουρδίζουμε. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί με τον κιμά σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τον κιμά να βγάλει όλα τα υγρά του και να ψηθεί καλά. Πιθανόν να χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό ή ζωμό για να βοηθήσουμε στο ψήσιμο του κιμά, αλλά στο τέλος θα πρέπει να παραμείνει μόνο με το λάδι του. Κατόπιν, προσθέτουμε στον κιμά το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τα μπαχαρικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, και η γέμιση είναι έτοιμη. Στραγγίζουμε καλά τα φρούτα από τον ζωμό τους και τα χαράζουμε κάθετα με μυτερό μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό άνοιγμα στη σάρκα τους. Από το άνοιγμα αυτό, γεμίζουμε τα φρούτα με κιμά χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού και κατόπιν πιέζουμε τις άκρες του ανοίγματος να κλείσουν καλά. Αραδιάζουμε τα γεμισμένα φρούτα κολλητά σε βουτυρωμένο πυρέξ, τα περιχύνουμε με τον ζωμό (ή μισό ποτήρι ζωμό και μισό ποτήρι ξηρό κρασί) και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά.