Ζυμαρούλα με κίτρινη κολοκύθα

18.07.2011

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. κολοκύθα τριμμένη
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 συσκευασία μαγιά φρέσκια
  • ½ κιλό φέτα βαρελίσια τριμμένη
  • 3 αβγά
  • 1 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε λεκάνη, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μαζί με την κολοκύθα τα αβγά, το αλεύρι και την τριμμένη φέτα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομογενές μείγμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο κι από πάνω τον χυλό. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τον χυλό για 30 λεπτά περίπου να διπλασιάσει τον όγκο του. Ψήνουμε τη ζυμαρούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

ΣΗΜ.: Επειδή το λάδι ήταν δυσεύρετο και ακριβό, τα παλιά χρόνια στη Θεσσαλία αξιοποιούσαν το λίπος του γουρουνιού, βάζοντάς το σε πίτες, τηγανίτες, ακόμη και στα γλυκά και στα «κόλιαντρα», που έδιναν στα παιδιά ως αμοιβή για τα κάλαντα.