ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΑΛΜΙ

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 1½ κιλό αγριογούρουνο κομμένο σε μερίδες
  • 1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο σε ολόκληρες σκελίδες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  • 1 μπουκάλι μπίρα
  • ½ μπουκάλι κρασί κόκκινο
  • 4 δαφνόφυλλα
  • μερικούς κόκκους πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο το αγριογούρουνο με τη μαρινάδα του, φροντίζοντας να σκεπάζονται καλά όλα τα κομμάτια. Πριν μαγειρέψουμε, στραγγίζουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας σε φαρδιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προς το τέλος, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και αυτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Ενόσω ψήνεται, μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό, το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με τη μαρινάδα. Μόλις ψηθεί καλά το κρέας, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Βάζουμε τη σάλτσα με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο μπλέντερ, προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών και την πολτοποιούμε. Σερβίρουμε τη σάλτσα επάνω στο κρέας και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή με χοντρό μακαρόνι.

ΣΗΜ.: Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εδώ στη Θεσσαλία, τις μέρες τούτες δίνει και παίρνει η «γουρουνοχαρά». Στα σπίτια και τις αυλές ψήνεται σε μεγάλα καζάνια πάνω στη φωτιά η «γουρνάδα» και η τελετουργία του μαγειρέματος συνοδεύεται με την απόλαυση του ντόπιου τσίπουρου και αμείωτο κέφι.