ΚΟΚΟΡΟΣΟΥΠΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κόκορα κομμένο σε μερίδες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • μερικούς κόκκους μπαχάρι
  • 1 ματσάκι σέλινο ολόκληρο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ολόκληρο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
  • ½ φλιτζάνι τραχανά ξινό
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τον κόκορα μαζί με τα λαχανικά σε άφθονο νερό (τόσο ώστε να τα σκεπάζει). Μόλις πάρει την πρώτη βράση τον ξαφρίζουμε. Σιγοβράζουμε και, μόλις μαλακώσει εντελώς ο κόκορας, τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τον βάζουμε σε πιατέλα. Πετάμε το σέλινο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια. Βγάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα, τα λιώνουμε στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε πάλι στον ζωμό μαζί με τον τραχανά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. (Η σούπα πρέπει να είναι χυλωμένη, αλλά όχι πολύ πηχτή.) Ρίχνουμε προς το τέλος το λεμόνι και μερικά ψαχνά του κόκορα, που θα έχουμε ξεκοκαλίσει. Πιο νόστιμα από το στήθος είναι τα πλατάρια και τα «δεύτερα» κομμάτια. Σερβίρουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στα πιάτα.

ΣΗΜ.: Η σούπα αυτή ήταν το βασικό φαγητό της Παραμονής, το οποίο απολάμβανε η οικογένεια επιστρέφοντας από τη βραδινή λειτουργία.