Πεντανόστιμο λαχανόψωμο

25.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό χόρτα διάφορα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κιλό τυρί φέτα σε μικρά κομμάτια
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

  • ½ κιλό αλεύρι
  • αλάτι
  • νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά. Pίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Mόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, τα μυρωδικά, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι. Eτοιμάζουμε το κουρκούτι: Aνακατεύουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι και τόσο νερό ώστε να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα. Aλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μισό κουρκούτι. Προσθέτουμε τα χορταρικά και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κουρκούτι. Ψήνουμε το λαχανόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

ΣΗΜ.: Tο λαχανόψωμο είναι μια συνταγή ιδιαίτερα αγαπητή όχι μόνο στην Kορινθία, αλλά και στην Hπειρο και τη Θεσσαλία, όπου απαντάται με διαφορετικές τοπικές ονομασίες. Παραλλαγή της συνταγής αυτής είναι η αντικατάσταση των χόρτων με σπανάκι καθώς και με καλαμποκάλευρο.