Μπακαλιάρος με σέλινο και κάστανα

30.09.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μέτρια φέτα μπακαλιάρο παστό
  • 1½ κιλό σέλινο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γρ. κάστανα βρασμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bάζουμε τον παστό μπακαλιάρο για 48 ώρες σε κατσαρόλα με κρύο νερό για να τον ξαρμυρίσουμε. (Στο διάστημα αυτό, αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες.) Bγάζουμε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο από το νερό και τον κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο το σκόρδο και το σέλινο σε μέτρια φωτιά. Mόλις μαραθούν, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, τα κάστανα και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για 30 λεπτά.

ΣΗΜ.: Αντί για τα κάστανα, μπορούμε να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο με διάφορα άγρια χόρτα, κρεμμύδια ψιλοκομμένα και ντομάτα, αλλά και να ενισχύσουμε την πικάντικη γεύση με μια καυτερή πιπεριά. ? Σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, το ψαχνό του μπακαλιάρου δίνει και άλλες μαγειρικές ιδέες, όπως κεφτέδες ζυμωμένους με μπόλικα μυρωδικά.