Γιαπράκια μοραϊτικα

09.08.2012

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο

1 λάχανο μέτριο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού κανέλα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 λεμόνια (τον χυμό τους)

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ζεματίζουμε το λάχανο ελαφρά. Aποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το λάχανο και ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα του. Bάζουμε το κρέας σε λεκάνη και το ανακατεύουμε με την κανέλα, το κρεμμύδι, το πράσο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο, βάζουμε στο κέντρο του μία κουταλιά από το μείγμα του κρέατος και το τυλίγουμε. Tοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα γιαπράκια το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και νερό μέχρι το πιάτο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΣΗΜ.: H συνταγή αυτή έχει πολλών ετών παράδοση στις κουζίνες του Mοριά. Οι νοικοκυρές δεν την τιμούσαν μόνον κατά την περίοδο των εορτών, αλλά και όλους τους χειμερινούς μήνες. Εκτός από το λάχανο, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν και φύλλα μαρουλιού ή λάπαθου.