ΑΡΩΜΑΤΙΚO ΧΡΙΣΤΌΨΩΜΟ

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι πορτοκαλόζουμο
  • 3 ποτήρια νερό
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό ή ρακή
  • 2 καρύδια με το τσόφλι για το στόλισμα
  • 2 κρόκους αβγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ: Ανακατεύουμε μισό κιλό αλεύρι με τη μαγιά και λίγο ζεστό νερό να γίνει σαν πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Το πρωί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, τη ζυμώνουμε ακόμη λίγο, κρατάμε λίγη ζύμη και πλάθουμε δύο στρογγυλά καρβέλια, τα οποία βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Με τη ζύμη που κρατήσαμε, πλάθουμε δύο κορδόνια και φτιάχνουμε στην επιφάνεια το σχήμα του σταυρού και όποια άλλη διακόσμηση θέλουμε. Σκεπάζουμε πάλι τα χριστόψωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις διπλασιαστούν, τα αλείφουμε με τους κρόκους (που έχουμε χτυπήσει με ελάχιστο νερό) και μπήγουμε στο κέντρο τους από ένα καρύδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκαν, μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το ταψί και τα χτυπάμε από την κάτω πλευρά. Αν ακουστεί ένας ξερός, υπόκωφος ήχος, είναι έτοιμα.