Χορτοφαγίας εγκώμιον

31.03.2010
Μια παλιά ελληνική συνήθεια γίνεται η νέα διατροφική τάση.

ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ήταν ?φύσει και θέσει? χορτοφαγική, καθώς έπρεπε να επινοήσει φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με λιγοστά κηπευτικά, διάφορα άγρια χόρτα του βουνού και του αγρού, λίγο λάδι, πολλά όσπρια, μυρωδικά και φρούτα. Συμπληρωματικό ρόλο είχαν τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, ενώ το κρέας υπήρχε μόνο στις μεγάλες γιορτές. Η έννοια της νηστείας της Σαρακοστής εξυπηρετούσε ανάγκες κοινωνικές και θρησκευτικές, χάριζε όμως και υγεία σε όσους την ακολουθούσαν.

Η περίφημη, λοιπόν, «μεσογειακή» -και, πιο συγκεκριμένα, η κρητική- διατροφή, που εγκωμιάστηκε από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για τη μακροζωία που χαρίζει, στηριζόταν σε φυτικές πρώτες ύλες. Ελληνικής, λοιπόν, αλλά και διεθνούς χορτοφαγίας εγκώμιον, καθώς η επιλογή της συγκεκριμένης διατροφής βοηθάει στη διατήρηση της υγείας εκείνου που την υιοθετεί αλλά και στην προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη. Εμείς στο Cook Book ακολουθήσαμε το ελληνικό παραδοσιακό μοντέλο αυτής της διατροφικής τάσης, βάζοντας στο μαγειρικό παιχνίδι -αλλά και στην ίδια κατσαρόλα- τα χόρτα, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τις ρίζες, τα μυρωδικά, τους ξηρούς καρπούς και όλα τα καλούδια της ελληνικής φύσης για μια ισορροπημένη χορτοφαγία που θα σας προσφέρει υγεία και ευεξία!

Διατροφική οικολογία

Οι χορτοφάγοι φροντίζουν την υγεία τους αλλά βοηθούν και στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Aπό τον KΩστα TσΙγκα

H σύγχρονη vegeta-rian δίαιτα συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, λόγω της συνειδητής ιδεολογικής στάσης που τηρούν οι χορτοφάγοι απέναντι στις διατροφικές πρώτες ύλες. Η άρνηση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων (και παραπροϊόντων) βοηθά αφενός στη βελτίωση της υγείας των vegetarians αλλά και στη βιωσιμότητα του πλανήτη και της διατροφικής αλυσίδας. Η ιδέα της σύνδεσης των δύο παραγόντων εμφανίστηκε πιο οργανωμένα στις αρχές του ’80, όταν εντάθηκαν οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την εκβιομηχάνιση της διατροφικής αλυσίδας. Ετσι, λοιπόν, η αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων στη Δύση συνδυάστηκε με την εμφάνιση και ανάπτυξη των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων. Η εξήγηση είναι απλή: Οι ανάγκες χρήσης γης για την παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης είναι ?κατά μέσον όρο? δεκαπλάσιες από ό,τι για την παραγωγή φυτικής πρωτεΐνης. Ταυτόχρονα, το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών γίνεται ζωοτροφή, ενώ η μισή ποσότητα θα αρκούσε για να θρέψει τους πεινασμένους λαούς. Αν συνυπολογιστεί και η εντατική χρήση νερού για την παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης, τότε η επιλογή της χορτοφαγίας σε σχέση με τη βιολογική παραγωγή καθίσταται προφανής.

Χορτοφαγία με άποψη
Εντάσσοντας τα βιολογικά προϊόντα στην καθημερινή τους διατροφή, οι σύγχρονοι χορτοφάγοι αποτελούν τον βασικό «μοχλό αντίστασης» απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και στην απόλυτη «βιομηχανοποίηση» του καθημερινού μας τραπεζιού. Μέχρι πρόσφατα, η ιδέα της σύνδεσης ενός χορτοφαγικού μενού με την υψηλή μαγειρική ήταν μάλλον απόμακρη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτήν. Πολλοί μεγάλοι σεφ, περιοδικά και προϊόντα εμφανίζονται στην αγορά κάνοντας την εμπειρία ενός χορτοφαγικού γεύματος απλή διαδικασία. Μια επίσκεψη σε ένα βιολογικό κατάστημα θα πείσει και τον πιο προκατειλημμένο καταναλωτή.