Σκορπίνα με αγκινάρες & μυρωδικα

24.08.2011

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φιλέτα από σκορπίνα (κρατάμε τα κόκαλα για ζωμό)
  • 8 αγκινάρες
  • 2 πατάτες μικρές
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες σε κύβους
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • ½ κουτ. σούπας αλεύρι

EKTEΛEΣH

Bράζουμε τα κόκαλα από τις σκορπίνες (που έχουμε φιλετάρει) σε λίγο νερό με 1 κρεμμύδι και 1 δαφνόφυλλο για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό. Σοτάρουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα καρότα και το κρεμμυδάκι σε κατσαρόλα με το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο ζωμό ώστε να σκεπάσει τα λαχανικά. Pαντίζουμε με το αλεύρι, ρίχνουμε θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, στρώνουμε πάνω τα φιλέτα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σιγομαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρώνια, τον μάραθο και τον χυμό των λεμονιών.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.