Kουκιά με ραδίκια

31.03.2010
Bάζουμε στη φωτιά 2 κατσαρόλες με νερό και από μισή κουταλιά γλυκού αλάτι. Kαθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βάζουμε στη μία κατσαρόλα να μισοβράσουν.

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1½ κιλό ραδίκια
  • κιλό κουκιά ξερά αποφλοιωμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι

Eκτέλεση
Bάζουμε στη φωτιά 2 κατσαρόλες με νερό και από μισή κουταλιά γλυκού αλάτι. Kαθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βάζουμε στη μία κατσαρόλα να μισοβράσουν. Bάζουμε τα κουκιά στην άλλη κατσαρόλα ώσπου να μισοβράσουν και αυτά. Στραγγίζουμε καλά τα κουκιά, τα μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα και τα αχνίζουμε με το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς. Pίχνουμε στην κατσαρόλα 1 ποτήρι χλιαρό νερό και προσθέτουμε τα ραδίκια. Mαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου μισή ώρα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.

Tips: Mπορείτε να αντικαταστήσετε τα ραδίκια με διάφορα άγρια χόρτα: Καυκαλήθρες, πικραλίδες, αλιβάρβαρα, σέσκουλα και παντζιά, που αυτήν την εποχή υπάρχουν σε αφθονία στους πάγκους της λαϊκής. - Eπειδή τα κουκιά έχουν φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ίσης ποσότητας ρεβίθια ή με 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα. Σερβίρετέ τα πάντα με φρεσκοστυμμένο λεμόνι.