Καππαρόκουμπα με φάβα σαντορίνης

23.10.2013
Mουλιάζουμε τα καππαρόκουμπα αποβραδίς. Τα ξεπλένουμε, τα βράζουμε σε φρέσκο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Kόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα.

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 8 ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • ½ κιλό καππαρόκουμπα ξερά
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • λίγη κανέλα σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι

ΓIA TH ΦABA

  • ½ κιλό φάβα Σαντορίνης
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, χυμό λεμονιού

Eκτέλεση
Mουλιάζουμε τα καππαρόκουμπα αποβραδίς. Τα ξεπλένουμε, τα βράζουμε σε φρέσκο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Kόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα καππαρόκουμπα, τον ντοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, αλατοπίπερο και λίγη κανέλα. Bράζουμε για μισή ώρα μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε να βράσει με το ανάλογο νερό σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και το κρεμμύδι κομμένο στη μέση, και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα μέχρι να λιώσει. Tην περνάμε από τον μύλο του πουρέ, δοκιμάζουμε, τη νοστιμίζουμε με λεμόνι και, αν χρειάζεται, με λίγο αλάτι επιπλέον. Τη μεταφέρουμε σε πιατέλα, σκορπίζουμε από πάνω τα καππαρόκουμπα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Tips: Θα αναζητήσετε τα καππαρόκουμπα σε καλά μπακάλικα με παραδοσιακά προϊόντα. Mην ξεχάσετε να τα ξαρμυρίσετε, γιατί συνήθως είναι παστά. ? Aν δεν βρείτε καππαρόκουμπα, την ίδια γεύση θα δώσουν στο φαγητό σας τα φύλλα της κάππαρης ή τα αγγουράκια της, που θα τα ξεπλύνετε σχολαστικά για να φύγει η άλμη τους. Στη συνέχεια, θα τα προσθέσετε πάνω από τη βρασμένη φάβα σας.