Πράσο: Ένα λαχανικό, χίλιες συνταγές

04.04.2011
Αδερφός» του κρεμμυδιού και «ξάδερφος» του σκόρδου, το πράσο είναι ένα λαχανικό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων.

Αδερφός» του κρεμμυδιού και «ξάδερφος» του σκόρδου, το πράσο είναι ένα λαχανικό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο αυτοκράτορας Νέρωνας πίστευε ότι τα πράσα βελτίωναν τη φωνή του στο τραγούδι. Όπως μαρτυρούν δε τα ιερογλυφικά των πυραμίδων, οι σκλάβοι που τις έχτιζαν κατανάλωναν τα πράσα σε μεγάλες ποσότητες, αφού τους εξασφάλιζαν δύναμη και αντοχή. Αποτελούν ανέκαθεν βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας και σήμερα τα απολαμβάνουμε ωμά σε σαλάτες, μαγειρευτά με δαμάσκηνα, ντομάτες, κάστανα και διάφορα κρέατα και ψάρια ή σε σούπες λαχανικών. Στη βόρεια Ελλάδα είναι φημισμένες οι πρασόπιτες και οι πολύ καλές κρεατόπιτες που γίνονται με συνδυασμό κιμά και πράσου. Το χοιρινό με πράσο, με ή χωρίς αβγολέμονο, καθώς και το αντίστοιχο πρασοσέλινο αποτελούν πλούσιο γιορτινό φαγητό σε πολλά μέρη της πατρίδας μας.

Διατροφική αξία
Πέρα από νόστιμο λαχανικό, είναι πλούσιο σε: κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο.

Πού κάνει καλό
Το πράσο έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς. Μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη και αυξάνει την HDL. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, η οποία αποτελεί κύριο παθολογικό εύρημα της στεφανιαίας νόσου.

Είναι ιδανικό κατά της αρτηριοσκλήρωσης, χωνευτικό και δροσιστικό. Ο χυμός του πράσου λέγεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Ως κατάπλασμα βοηθάει στην καταπολέμηση του πονόλαιμου και καθαρίζει τη φωνή.

Γνωστό και για τις διουρητικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται κατά του πρηξίματος των ποδιών, των χεριών και της κυτταρίτιδας.

Τέλος, επιτρέπει σε όσους είναι αθλητικοί τύποι να αποφύγουν τη μυαλγία έπειτα από έντονη μυϊκή προσπάθεια.

Τι να προσέξω
Όταν αγοράζεIW πράσα, πρέπει να προσέχεις το άσπρο μέρος τους να μην είναι χτυπημένο και φυσικά να είναι σφιχτό, ενώ το πράσινο μέρος να είναι φρέσκο.

Καλό είναι να αποφεύγεις να αγοράζεις πράσα με κομμένα τα φύλλα, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι παραγινωμένα και όχι φρέσκα.

Για να τα διατηρήσεις στο ψυγείο, καθαρίζεις τα εξωτερικά φύλλα και αφού κόψεις το μεγαλύτερο μέρος από τα πράσινα φύλλα, κάνεις ματσάκια 5-10 πράσων και τα τυλίγεις με μεμβράνη. Έτσι μπορούν να συντηρηθούν χωρίς προβλήματα μέχρι και 30 ημέρες.