Τάρτα με πράσο

22.04.2010

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 200 γραμμ. αλεύρι
  • 100 γραμμ. βούτυρο
  • 1 κρόκος αβγού
  • Ρεβίθια για το ψήσιμο

Για τη γέμιση:

  • 500 γραμμ. πράσα
  • 50 γραμμ. κρεμμύδια
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 100 γραμμ. μπέικον
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 125 ml γάλα
  • 3 αβγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γραμμ. γκούντα τριμμένο
  • Βούτυρο για τη φόρμα

Εκτέλεση

1. Κοσκινίζετε το αλεύρι, ρίχνετε μέσα σ’ αυτό τον κρόκο, το αλάτι και το βούτυρο μαζί με 3 κουταλιές σούπας νερό και ανακατεύετε.

2. Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτες, απλώνετε στον πάτο και στα πλαϊνά τη ζύμη και αφήνετε για 20 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί. 3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.

4. Ψιλοκόβετε τα πράσα και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε σε λάδι για μερικά λεπτά. Κόβετε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

5. Καλύπτετε τη ζύμη της τάρτας με λαδόκολλα, βάζετε από πάνω ρεβίθια για να μη φουσκώσει και την ψήνετε για 10 λεπτά περίπου.

6. Τη βγάζετε από το φούρνο, βγάζετε τη λαδόκολλα και τα ρεβίθια και την αφήνετε να κρυώσει.

7. Χτυπάτε τα αβγά και ανακατεύετε μέσα την κρέμα γάλακτος και το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Απλώνετε πάνω στην τάρτα το μείγμα με τα πράσα και πασπαλίζετε με το τυρί.

8. Τέλος περιχύνετε την τάρτα με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και την ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.