Αρακάς: απόλυτα in αυτή την εποχή!

11.05.2010
Ενημερωθείτε για εποχικά ελληνικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά αυτόν το μήνα και προτιμήστε τα.

Ενημερωθείτε για εποχικά ελληνικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά αυτόν το μήνα και προτιμήστε τα.

Πρωταγωνιστής ο αρακάς
Ο αρακάς είναι ουσιαστικά ένα όσπριο που πωλείται και μαγειρεύεται ως φρέσκο λαχανικό. Πρόκειται για ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, άμυλο, βιταμίνες (K, C, B), μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών.

?Ποιά είναι τα οφέλη του στην υγεία; Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ1, φολικό οξύ και Β6, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην αποτροπή των θρομβώσεων, στη μείωση της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα και στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι φυτικές του ίνες βοηθούν στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι ιδανικός για δίαιτα, απαραίτητος στους χορτοφάγους και εξαιρετικός για άτομα που νιώθουν κόπωση.

Πώς διατηρείται; Ο φρέσκος στο ψυγείο. Για μεγάλο διάστημα, μπορείτε να τον καταψύξετε, αφού πρώτα τον ζεματίσετε για 1-2 λεπτά.

Πώς μαγειρεύεται; Συνδυάζεται τέλεια με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, ρύζι, πατάτα, ντομάτα, σέλινο και καρότα.

Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν; Άτομα με υψηλό ουρικό οξύ, ουρική αρθρίτιδα ή προβλήματα νεφρών, διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Της εποχής είναι επίσης:

Αλιευτικά: αθερίνες, αστακοί, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, ζαργάνες, καλαμάρια, καραβίδες, κουτσομούρες, λούτσοι, λυθρίνια, μπαρμπούνια, μύδι, σαρδέλες, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπριά, στρείδια, συναγρίδες, σφυρίδες, τόνοι, τσιπούρες, φαγκριά κ.ά.

Γαλακτοκομικά: ανθότυρο ξηρό και φρέσκο, γάλα και γιαούρτι κατσικίσιο, γιαούρτι πρόβειο, κατίκι Δομοκού, κεφαλοτύρια, λαδοτύρι, μυζήθρες ξηρές και νωπές, στάκα, τσαλαφούτι κ.ά.

Ακόμα: χαμομήλι, άγρια και αρωματικά χόρτα, φρέσκος αρακάς, κρεμμυδάκια, σκόρδα, κουκιά και πατάτες, αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος.

Μέση θρεπτική σύσταση ανά 100 γραμμ. νερόβραστου αρακά
Θερμίδες: 61,5
Πρωτεΐνες (g): 4,1
Υδατάνθρακες (g): 10,6
Λίπος (g): 0,3
Φυτικές ίνες (g): 5,2