Λεμόνι ή ξίδι; Τι να διαλέξεις;

19.03.2012
Το αιώνιο δίλημμα λεμόνι ή ξίδι, τώρα βρίσκει τη λύση του!

Μάθε τα πάντα για να τα συνδυάζεις πάντα σωστά με τα κατάλληλα φαγητά!

Το λεμονι:

* Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή.

* Ισχυρά βακτηριοκτόνο, εξολοθρεύει τα παθογόνα μικρόβια σε τρόφιμα όπως τα θαλασσινά.

* Εξαιρετικά αλκαλικό, αυξάνει τις αλκαλικές εφεδρείες του οργανισμού, βοηθάει στην αποτοξίνωση.

* Μειώνει την υπερπαραγωγή οξέων από το στομάχι, διευκολύνει την πέψη.

* Ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου.

* Προάγει το μεταβολισμό του διατροφικού λίπους.

* Αυξάνει τη θερμογένεση και την καύση σωματικού λίπους.

* Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην προστασία από ιούς και λοιμώξεις.

* Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

* Εξουδετερώνει καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται σε άλλα τρόφιμα κατά το ψήσιμό τους.

Το ξιδι:

* Παράγεται κυρίως από την οξική ζύμωση κρασιού (καλό κρασί ίσον καλό ξίδι!). Μπορεί όμως να παραχθεί και από άλλα αλκοολούχα ποτά, φρούτα ή αμυλούχα τρόφιμα.

* Έχει όξινη επίδραση, είναι καλό φυσικό συντηρητικό των τροφίμων.

* Διαθέτει ευφραντικές ιδιότητες.

* Βοηθάει σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού, άσθματος, αρθρίτιδας και ταχυκαρδίας.

* Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξεϊκό οξύ, για το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει: στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης σωματικού λίπους και στο αδυνάτισμα.

* Το ξίδι από λευκό κρασί έχει τις ίδιες ιδιότητες με το ξίδι από κόκκινο κρασί.

* Το βαλσάμικο ξίδι έχει περισσότερους υδατάνθρακες, πιο πολλά αντιοξειδωτικά και πιο γλυκιά γεύση.

Συμπέρασμα

Λεμόνι και ξίδι έχουν ελάχιστες θερμίδες και δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε φαγητά και σαλάτες, είτε χρησιμοποιηθούν αυτούσια είτε ως υλικό για διάφορες σάλτσες.

Όταν δεν τίθεται όμως θέμα γευστικής προτίμησης ή ταιριαστού συνδυασμού υλικών, το φρέσκο λεμόνι είναι προτιμότερη επιλογή από το ξίδι, γιατί περιέχει περισσότερα ωφέλιμα συστατικά με ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό.

Συμβουλή: Προσθέστε οπωσδήποτε χυμό ώριμου λεμονιού σε σαλάτες λαχανικών και φρούτων, μαγειρεμένα λαχανικά, ψητά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, κονσέρβες κάθε είδους, αλλά και λίγες σταγόνες του σε κάθε ποτήρι νερού που πίνετε, ειδικά εάν είστε καπνίστριες.

Προσοχή!

Αν έχετε στομαχική ευαισθησία, διαβρωμένα δόντια, υπόταση ή αναιμία, μην πίνετε χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι και αποφεύγετε την προσθήκη του σε αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και το ρύζι.